Henter kommentarer

Populære aktier ramt af panik og en modbydelig nedtur: 'Det er voldsomt'


»Det er voldsomt.«

Sådan beskriver den kendte tech-investor Mads Christiansen nedturen blandt en lang række amerikanske teknologiaktier.

Han står som fondschef i spidsen for den danske kapitalforvalter NewDeal Invest, der satser på vækstselskaber, som for ham at se kan disrupte deres respektive brancher. Investeringscasen er ifølge ham intakt for aktierne, som han satser på, men aktiernes prisfastsættelse ændrer sig voldsomt på grund af udsigten til stigende renter.

»Det er voldsomt og minder på mange måder om dotcom-boblen,« udtaler Mads Christiansen.

Læs også: Milliardforvalter om C25-aktie: Markedet har været nådesløst

Dotcom-boblen dækker over en periode i slutningen af 1990erne, hvor investorer spekulerede massivt i it-aktier, som derfor også fór henover børshimlen, inden adskillige af dem styrtede mod gruset, da boblen sprang i første halvdel af år 2000. Mads Christiansen fremhæver, at op mod en fjerdedel af selskaberne i det teknologitunge, amerikanske Nasdaq-aktieindeks er faldet mere end 70 pct. Den kendte tech-investor advarer om, at vækstaktierne kan fortsætte deres voldsomme fald.

»Jeg siger ikke, at bunden er nået, for hvis du ser på indeksniveau, så er vi ikke så langt nede målt på fremtidig indtjening,« udtaler han med henvisning til nøgletallet 'forward P/E', hvor P/E dækker over 'price-earnings'.

Læs også: Aktien er blevet savet midt over - Bavarian Nordic holder fast i 2022-udsigterne

Forward P/E er et nøgletal, der bruges som mål for, hvad investorer er villige til at betale for at få en andel af årets forventede indtjening. Det beskriver selskabernes markedsværdi på børsen i forhold til årets indtjening i virksomhederne. At der tale om den forventede indtjening, betyder, at det er forventningen til indeværende års indtjening.

De professionelle analytikerer vurderer, at gennemsnittet for den forventede indtjening for Nasdaq-indekset – forward P/E-tallet – er på cirka 23. Selvom en lang række af aktierne i aktieindekset allerede er faldet meget, så nåede forward P/E-tallet helt ned på 18 i 2018. Det betyder lidt forenklet, at kursfaldene kan fortsætte, hvis man kun fokuserer på P/E-tallet, forklarer fondschefen.

Læs også: Har advaret mod det længe – nu sker det: 'Sidste gang faldt aktierne 20 pct.'

»Da vi bundende, så skulle aktierne noget længere, så jeg tror sagtens, at Nasdaq-indekset kan fortsætte længere ned,« udtaler han.

»Jeg tror, at mange af de her virksomheder er gode investeringer på langt sigt. Argumentet for at sælge virksomhederne nu er, at man kan spotte bunden og købe den enkelte aktie 10-30 pct. billigere. Jeg tror, at bunden er svær at fange for mange,« udtaler Mads Christiansen og tilføjer:

»Lige nu er panikken sådan, at der ikke er ret mange, der kigger på de enkelte selskaber, og positionerne er meget kortsigtet,« forklarer han.

I dag er mere end halvdelen af værdien i Mads Christiansens fond – og dermed investorernes penge – forsvundet ud i den blå luft. Den senest opgjorte indre værdi er 41 kr. – den indre værdi lød på 100 ved fondens lancering.