Henter kommentarer

Særlig type investorer ramt af rekordstore tab


 
Det er vigtigt at kende til aktiemarkedets sektorer, for det kan ende med at sikre dig afkast. Dem kan du se mere om her.
Vis mere

De globale obligationsmarkeder har oplevet rekordtab, siden kurserne toppede sidste år, fordi centralbanker verden over enten har indledt stramningscyklusser eller har varslet dem i den nære fremtid.

Den høje inflation og udsigten til løftede pengepolitiske renter har nemlig presset obligationskurserne ned og de effektive renter op, hvilket har medført store værditab for investorerne.

Bloombergs globale obligationsindeks er således faldet med 11 pct. fra sin top tilbage i januar 2021, hvilket er det største fald i indeksets historie, som går tilbage til 1990.

Læs også: Danske Bank: TINA er ved at dø

Nedturen i obligationskurserne betyder samtidig, at obligationsværdier for enorme 2600 mia. dollar er forsvundet. Det overskygger den hidtil største nedtur for indekset, da det i 2008 faldt med 10,8 pct. og værdier for 2000 mia. dollar fordampede, skriver Bloomberg News.

Det er således en ny virkelighed for investorerne, som gennem mange år har vænnet sig til faldende og atter faldende renter, understøttet af meget lempelige centralbanker, hvilket har løftet obligationskurserne og sikret solide kursgevinster til renteinvestorerne.

Læs også: Nordnet: Derfor straffes C25-aktie

- Statsobligationers karakteristika som sikker havn er blevet undermineret, når man tilføjer varighed til ligningen, siger Winson Phoon, chef for renteinvesteringer hos Maybank Securities, til Bloomberg News.

I sidste uge hævede Federal Reserve, Fed, renten med 0,25 pct.point, og banken signalerede ti løft mere frem til udgangen af 2023.

Investorerne spekulerer dog i tiltagende grad i, at banken vil frontlæsse stejlingen af sin rentebane med en eller flere dobbelte renteløft mod de gængse forhøjelser på 25 basispoint.

Især efter at centralbankformand Jerome Powell i mandags åbnede op for tanken.

Læs også: Vestas-aktien dumpes af investorer

- Hvis vi konkluderer, at det er hensigtsmæssigt at rykke mere aggressivt ved at hæve styringsrenten med mere end 25 basispunkter på et møde eller møder, vil vi gøre det, sagde Jerome Powell i en tale til National Association for Business Economics.

- Og hvis vi bestemmer, at vi bliver nødt til at stramme ud over det neutrale niveau og til en mere restriktiv holdning, så vil vi også gøre det.

Den toårige amerikanske statsrente er steget med 68 basispunkter til 2,11 pct. alene i marts. Sideløbende er den tiårige rente gået op med 50 point til 2,32 pct. i samme periode.

.\˙ MarketWire