Henter kommentarer

Danske Bank: TINA er ved at dø


»TINA er ved at dø«

Sådan lyder det fra danske banks senior investeringsstrateg Lars Skovgaard Andersen. Han henviser til forkortelsen 'There Is No Alternative', som henviser til, at der i en verden med historiske lave renter ikke findes en bedre løsning end aktiemarkedet til at få sine penge til at vokse. TINA er blevet brugt som et slagord for, at man skal holde sig lang væk fra obligationer.

Læs også: Anbefaler køb af C25-aktien – 'Potentialet er ikke til at tage fejl af'

»There is no alternative har været mantraet i mange, mange år. Der har ikke været et alternativ til aktierne, hvilket har holdt en hånd under børsfesten. Der er simpelthen flere, der har købt aktier, end der er folk, der har købt obligationer,« udtaler Lars Skovgaard Andersen.

Sådan har det været i årevis, men noget er ved at forandre sig. For den kraftigt stigende inflation har fået den amerikanske centralbank til at varsle rentestigninger for at bekæmpe inflationen.

Læs også: Morgan Stanley advarer: Sælg rippene – aktienedturen er ikke overstået

På et tidspunkt kommer der en konkurrent til at have aktier eller til at have kontanter stående på sidelinjen, forklarer strategen.

Hvis pengene flyder fra aktiemarkedet, så er risikoen, at de penge ikke kommer tilbage til aktiemarkedet. Aktiemarkedet kan derfor blive mere sårbart over for negative nyheder,

Hvis investorer har solgt ud af aktierne på frygt, så har de tidligere fundet vej ind i aktiemarkedet igen, men hvis der er et alternativ i obligationsmarkedet, så er det ikke sikkert, at pengene strømmer lige så hurtigt tilbage i aktiemarkedet og det er heller ikke sikkert, at alle pengene kommer vender tilbage til aktiemarkedet, forklarer han.

Læs også: Nye dystre tal – 'Det understreger den alvorlige situation'

Det store spørgsmål er, hvornår tendensen bliver et problem.

»Det bliver det, når du får rentemuligheder, der er gode nok. Vi skal have nogle højere renter, og når renterne kommer op på niveauer, hvor de er attraktive nok, så kan det ramme aktierne,« udtaler Lars Skovgaard Andersen

Der er ifølge Danske Bank-strategen en pæn mulighed for at købe obligationer i USA, men endnu ikke i Europa, selv om der er udvalgte muligheder i det danske realkreditmarked.

Forskellen mellem USA og Europa skyldes, at Den Europæiske Centralbank navigerer efter, at Europa har lavere vækst. Den Europæiske Centralbank har derfor ikke samme behov for at hæve renterne –  stramme op –  som Federal Reserve. Det skyldes delvist, at USA er længere frem i det økonomiske opsving end Europa, lyder det fra Danske Bank.