Henter kommentarer

SAS 'har ryggen mod muren': Derfor er opkøb stadig dårligt nyt


Hvis man som investor i SAS er begyndt at glæde sig over, at det kriseramte selskab muligvis bliver opkøbt af et konsortium – ja, så skal man nok skrue lidt ned for glæden.

For et opkøb virker fortsat fjernt, og hvis det bliver en realitet, glemmer investorerne, at deres værdi udvandes. Det er i hvert fald budskabet fra aktieeksperter.

»Der er rygter om, at udenlandske investorer ønsker at købe SAS, men endnu ikke noget bekræftet. Uanset hvad har selskabet ryggen gevaldig mod muren, og kønt bliver det kommende forløb ikke,« skriver Lars Hytting, aktiechef i Artha Kapitalforvaltning, i en kommentar.

Sydbanks aktiestrateger har også kigget nærmere på det kriseramte selskab i en ny analyse, hvor de fremhæver, at de »naturligvis har svært ved at vurdere, hvor reel historien om investorkonsortiet er«.

»Derfor tillægger vi det indtil videre lige dele virkelighed, spin og misforståelse,« skriver Sydbanks strateger videre.

Opkøbsrygterne går, ifølge det svenske medie Dagens industri på, at et ikke-svensk konsortium lige nu får rådgivning med henblik på at købe SAS. Den information har de fra anonyme kilder.

SAS blottede tirsdag massive sår, da de fremlagde regnskab for årets andet kvartal med underskud i milliardklassen.

Læs også: Dyster udsigt for danske aktionærer: 'Det er et valg imellem pest og kolera'

I samme forbindelse gjorde flyselskabets ledelse det klart, at der er brug for at omdanne gæld og hybridobligationer for 20 mia. svensker kroner til aktiekapital. Ligeledes higede selskabet efter en finsk kapitalindsprøjtning på 9,5 mia. svenske kroner.

»Et konsortium vil helt givet afvente aftaler om gælds- og omkostningsreduktion, inden de vil forpligte sig til at købe aktier, så selv hvis skriverierne passer, vil et konsortium ikke byde overkurs på de eksisterende aktier. For os er konklusionen altså stadig, at de eksisterende aktionærers værdier er (stort set) tabt,« skriver Sydbanks strateger.

Også Lars Hytting hæfter sig ved, at en eventuel redningsaktion bliver grim.

»Dette gælder både for ansatte, aktionærer og kreditorer. Der skal løftes i folk (tabes) hvis SAS skal overleve,« fremhæver aktiechefen.

Nordnets investeringsøkonom Per Hansen bebudede torsdag, at opkøbsmuligheden for SAS' investorer er et valg mellem »pest eller kolera«.

Begrundelsen lød, at investorer normalt får en lille gevinst, når et selskab bliver opkøbt. Men det bliver sandsynligvis ikke tilfældet ved SAS, fordi selskabet er kriseramt.

Risikoen i Per Hansens optik er, at SAS kan blive overtaget på en måde, hvor nye investorer køber aktier sammen med andre i den kommende kapitaludvidelse. Her kan eksisterende aktionærer se frem til, at der skal trykkes mia. af nye aktier til »en ekstrem lav pris«, forklarer Per Hansen.

Læs også: Medie: Udenlandske investorer vil købe SAS

Læs også: Musk truer med massiv fyringsrunde – 'super dårlig fornemmelse'