Henter kommentarer

Dyster udsigt for danske aktionærer: 'Det er et valg imellem pest og kolera'

Foto: GEORGI LICOVSKI
Vis mere

Det er et valg imellem pest eller kolera, som nuværende SAS-aktionærer bliver stillet i udsigt.

Det vurderer Nordnets investeringsøkonom Per Hansen i en kommentar, efter der er forlydender om, at udenlandske investorer skulle være parat til købe det kriseramte skandinaviske luftfartsselskab.

»Det lyder spændende og besnærende, men for de nuværende aktionærer er det valget mellem pest eller kolera,« lyder det fra Per Hansen.

Læs også: Medie: Udenlandske investorer vil købe SAS

Når et selskab bliver opkøbt af et andet selskab, kan de nuværende aktionærer typisk se frem til en budpræmie. Det kræver som regel, at selskabet er i god økonomisk form, men det er ikke den situation, som SAS befinder sig i, bemærker investeringsøkonomen.

»Det er SAS ikke, hvis de ikke får tilført yderligere kapital. SAS er altså et svagt og ikke et stærkt aktiv,« lyder vurderingen fra investeringsøkonomen.

Læs også: Bavarian-analytiker: Her er selskabets tre guldhåb

Han henviser til, at SAS har meddelt, at man skal konvertere 20 mia. svenske kr. i hybridkapital til aktier og samtidig udstede nye aktier for 9,5 mia. svenske kr..

Risikoen er for ham at se, at SAS bliver overtaget på en måde, hvor nye investorer køber aktier sammen med andre i den kommende kapitaludvidelse. Her kan eksisterende aktionærer se frem til, at der skal trykkes mia. af nye aktier til »en ekstrem lav pris«, forklarer Per Hansen.

Læs også: Strateger om finsk aktie: Misforstået og rekordbillig

Det vil for ham at se »ikke komme de nuværende investorer til gode, men skal overvejende opfattes som om nogen kaster en økonomisk redningskrans ud. En overtagelse vil samtidig også byde på store ændringer. Den nuværende forretningsmodel er ikke holdbar og bæredygtig.«

Hos Nordnet vurderer man, at nye ejere vil fokusere på at sænke SAS' omkostningerne og fjerne »kompleksiteten«, og at SAS-aktionærer derfor skal forvente et »forandret« SAS.

Læs også: Elon Musk med ultimatum til ansatte: Kom tilbage på kontoret

Læs også: Daniel investerer i luksusure for andre: 'Det er det mest oplagte tidspunkt nogensinde'