Henter kommentarer

Saxo Bank advarer mod omfattende kursfald i 2023


 
Ovenfor kan du få mere at vide om det amerikanske S&P 500-indeks.
Vis mere

Aktierne er prissat som om alting er rosenrødt på de finansielle markeder, men den seneste tids kursstigninger vil blive alvorlig testet, forudser Saxo Bank.

Aktierne er med andre ord blevet så dyre, at der lige nu er et dårligt forhold imellem den risiko, som du løber på aktiemarkedet, og det mulige afkast, som du kan blive belønnet med, advarer bankens aktiestrateg, Peter Garnry, i et nyt analysenotat.

Læs også: Danske Bank: Det er en god grund til at sælge dine taberaktier

»Stigningen i aktierne siden midten af ​​oktober har bragt aktiemarkedet i en dårlig risiko-afkast-situation, hvor aktier er prissat et rosenrødt scenarie uden recession, og en inflation, der vender tilbage til normale niveauer, hvor Fed (den amerikanske centralbank, red.) sænker renten i 2023. Dette mælk- og honningsscenarie vil blive alvorligt testet i de kommende måneder,« lyder det fra Peter Garnry.

En af de advarselslamper, som aktiestragen peger på, er den seneste udvikling for ISM Services-indekset for november, der viser, at det stadig er godt gang i den amerikanske servicesektor. ISM-tallet lød på 56.5, mens analytikerne havde regnet med, at den ville være på 53.5. Det er endda en stigning fra oktober, hvor den lød på 54.4.

Lige nu fokuserer markedet på, hvornår inflationen topper, for så er forventningen centralbankerne vil stoppe med at stramme økonomien og dermed stoppe med at hæve renterne. Renterne spiller en rolle på aktiemarkedet, fordi professionelle analytikere bruger renten til at prisfastsætte aktierne. Det handler om, hvor meget selskabernes indtjening ude i fremtiden er værd i nutidskroner, og hvad du som investor derfor giver for en aktie for at få del i den fremtidige indtjening.

Når renten topper, lyder forventningen, at aktierne vil nå en bund og dermed stoppe deres fald.

Men der er noget andet, der er mindst lige så vigtigt, påpeger Peter Garnry.

Selvom mange venter på, at renterne stopper med at stige, så bliver det vigtigt i høj grad det efterfølgende renteniveau.

»Det vigtige spørgsmål er ikke, om vi har en inflationstop, som det højst sandsynligt er tilfældet, men hvad der er bunden i renten i forhold til den strukturelle dynamik i økonomien,« forklarer Peter Garnry og uddyber:

Læs også: Nordea: Her skal renten hen

»Flere år med lav inflation og for få investeringer i minedrift og energi vil fortsætte med at hjemsøge investorer med højere inflation kombineret med en krigsøkonomisk dynamik omkring globale forsyningskæder, der flytter produktionen til dyrere steder end Kina.«

Vurderingen hos Saxo Bank er, at vi befinder os i en tid, hvor alle veje herfra fører til inflation – uden at markedet er forberedt på det.

Læs også: Analytiker: Disse aktier vil være gode for din portefølje lige nu

Saxo Bank foretrækker derfor defensive aktier og forventningen er, at det store, toneangivende S&P 500-aktieindeks vil falde til indeksniveauet 3,200. S&P 500 lukkede til sammenligning i indeksniveau 3.941, hvilket indikerer et kursfald på op mod 18 pct. fra det nuværende niveau på det amerikanske aktiemarked.

Det kommende fald i aktiemarkedet vil være drevet af et fald i selskabernes indtjening, der formodentlig vil udfolde sig i 2023, vurderer Saxo Bank. Selvom 2022 har været et smertefuldt år for investorer, så afspejler de nuværende aktiekurser slet ikke det forventede fald i selskabernes indtjening, lyder det.

Læs også: 3 mulige aktieguldfugle til 2023: 'Selskabet går massivt under radaren'

Læs også: Børshus: 10 billige udbytteaktier til din portefølje