Henter kommentarer

Se listen over uddannelser: Så meget kan du regne med at tjene


 
Det er vigtigt at kende til aktiemarkedets sektorer, for det kan ende med at sikre dig noget afkast. Dem kan du se mere om her
Vis mere

I disse dage vælter det ind med nye studerende på landets uddannelsesinstitutioner.

Hvor høj en indkomst man kan regne med at få i fremtiden, afhænger især af hvilken uddannelse, man tager.

Tænketanken CEPOS har på baggrund af tal fra Danmarks Statistik udarbejdet en opgørelse over gennemsnitsindkomsten for 190 forskellige lange videregående uddannelser. I opgørelsen er der fokus på den indkomst, man får med tre års anciennitet og på gennesnitsindkomsten for alle med en given uddannelse uanset anciennitet.

»Der er stor forskel på, hvad forskellige uddannelsesgrupper i gennemsnit tjener tre år efter endt uddannelse. Nr. 1 på listen er aktuar-uddannelsen, dvs. forsikringsmatematik. De har i gennemsnit en indkomst på 751.000 kr. årligt. Tandlæger ligger nr. 2 med en indkomst på 698.000 kr. På 4. og 5.-pladsen har man nationaløkonomer med en gennemsnitsindkomst på cirka 640.000 kr., mens medicin ligger nr. 8 med en indkomst på 620.000 kr. i gennemsnit,« skriver Mads Lundby Hansen, cheføkonom i CEPOS, til Euroinvestor.

Det er især uddannelser med med et naturvidenskabeligt eller matematisk afsæt, der kravler i top på listen.

»De 20 uddannelser, der typisk giver den højeste indkomst 3 år efter endt uddannelse, bygger alle på en matematisk tankegang eller på naturvidenskab. Bund 20 er præget af mere »bløde« uddannelser med udgangspunkt i musik, kunst og kultur. Helt i bunden ligger billedkunst med en indkomst på 170.000 kr. i gennemsnit,« lyder det fra Mads Lundby Hansen.

Læs også: Sådan scorer du kassen: 10 tricks til lønsamtalen

Læs også: Storbank: De vilde dage på boligmarkedet er slut