Henter kommentarer

Spår vanskelig tid for danske aktier: 'Det kan gøre ondt'


Danske aktier kan få det svært den kommende tid.

Det spår Sydbanks aktieanalysechef, Jacob Pedersen, ifølge Børsen. Det sker i kølvandet på, at chefen for den amerikanske centralbank, Jerome Powell, i en tale fredag satte gang i et større aktieudsalg. Centralbanken er samtidig på vej til at trække penge ud af de finansielle markeder.

»Vi står lige til på tærsklen til, at Fed begynder at trække mange penge ud af markedet. Den likviditetsdræning er nærmest ikke gået i gang, og man kommer formentlig til at accelerere det markant i september. Det kan gøre ondt på aktierne. Det er en fase, hvor danske aktier kan få det svært, fordi vi er et relativt illikvidt marked,« siger Jacob Pedersen til Børsen.

Læs også: Nordnet: Investorer vil gå i investeringsskjul

Som Euroinvestor tidligere har beskrevet, så er det især udsigten til rentestigninger, der kan gøre ondt på danske investorer. Det danske aktiemarked er proppet med vækstaktier, der bliver hårdere ramt, når renten stiger.

Renten har betydning for, hvordan de professionelle analytikere vurdere nutidsværdien af et selskabs fremtidige indtjening.

Rentestigningerne rammer især de dyrt prisfastsatte aktier, dvs. dem, hvor investorerne tror, at selskaberne vil komme til at tjene mange penge ude i fremtiden.

Det skyldes, at stigende renter betyder, at selskabernes pengestrømme ude i fremtiden er mindre værd i nutidskroner. En højere rente påvirker samtidig vækstaktier i særlig grad frem for valueaktierne, fordi vækstaktierne relativt set har en større del af deres indtjening længere ude i fremtiden.