Henter kommentarer

Storbank: Derfor bliver value-rotationen kun midlertidig


 

Er du ved at omlægge din portefølje helt væk fra vækstaktier over mod såkaldte valueaktier, bør du måske lige klappe hesten. I hvert fald vurderer storbanken Nordea, at vækstaktierne også fremover vil være i høj kurs.

»Med stadigt stigende smittetal i det meste af den vestlige verden og øgede restriktioner som følge er det svært at se at vækstaktier stabilitet pludselig skulle være gået af mode. Derfor bliver value-rotationen og rotationen væk fra ’stay-at-home’ vinderne nok af midlertidig karakter,« skriver Simon Kristiansen, senior investeringsstrateg i Nordea, i et spritnyt notat.

For en uge siden kom en positiv vaccinenyhed om covid-19 fra medicinalgiganten Pfizer, hvilket sendte indeks for luftfartsselskaber op med knap 15 pct. og hoteller med knap 19 pct. ifølge Nordea. Omvendt har selskaber med fokus på onlineløsninger oplevet en dalende interesse fra investorerne i kølvandet på vaccinenyheden.

»Trenden på aktiemarkederne i den forgangne uge har været opadgående, og vi har set en rotation væk fra vinderne fra coronakrisen over i taberne. Altså har særligt aktier indenfor sektorerne, der har været hårdest ramt af coronarestriktionerne, noteret kraftige stigninger. [...] Vi har altså været vidne til en rotation over i lavt værdisatte sektorer eller value,« uddyber Simon Kristiansen.

Valueaktier bliver ofte nævnt som modsætning til de såkaldte vækstaktier, hvor aktiekursen typisk er baseret på forventning om øget indtjening i fremtiden. Dermed er vækstaktier dyrere prisfastsat end valueaktier, der omvendt er aktier, som er undervurderede i forhold til økonomiske nøgletal.

Hvis man spørger kapitalforvalteren Blackrock, kunne danske valueaktier eksempelvis være Danske Bank, Pandora og Maersk. Blackrock har netop disse aktier i en value-fond, ETF'en iShares Edge MSCI Wold Value Factor (tickerkode IWVL).

Fint at købe aktier nu

Nordea mener generelt, at investorer bør have en overvægt af aktier i deres porteføljer, for der er udsigt til, at den positive økonomiske udvikling fortsætter.

»Markederne har svinget en del i løbet af efteråret, men usikkerheden ventes nu langsomt at aftage. Investorernes tillid på de amerikanske markeder er igen steget, og vi forventer, at VIX-indekset (frygtens indeks) gradvist falder tilbage i den kommende tid,« lyder det fra Simon Kristiansen.

Analytikeren fremhæver desuden, at resultaterne ved Pfizers vaccine er bedre, end markedet havde ventet. Vaccinen kan tilsyneladende beskytte mere end 90 pct. af de vaccinerede mod covid-19, mens en normal influenzavaccine normalt ligger på omkring 40-60 pct.

»Myndighederne ventes at godkende Pfizers vaccine i løbet af de kommende uger, og distributionen af vaccinen kan måske begynde allerede inden udgangen af dette år. Udover Pfizers vaccine er der vacciner fra ti andre producenter i fase-III forsøg, så det er meget sandsynligt, at der kommer mere godt nyt på vaccinefronten de kommende uger,« skriver analytikeren og tilføjer:

»Når der er flere producenter, der har effektive vacciner, vil vaccineringen kunne ske i et langt større omfang. Aktiemarkederne har allerede indpriset, at der på et tidspunkt kommer vacciner mod covid-19, men nyheden om de gode resultater fra Pfizer gjorde det hele mere konkret. Nu venter markederne, at den negative effekt fra coronarestriktioner på den økonomiske vækst gradvist vil aftage i løbet af første halvår 2021.«

Læs også: Aktiedirektør om særlig bølge: Jeg tror, at vi kun lige er startet

Læs også: Storbank om den store value-rotation: Ikke endnu