Henter kommentarer

| Opdateret

Storbank: Dette har vinderaktierne i år


Selskaber med en evne til at tjene penge bliver helt central i 2021.

Det vurderer Handelsbankens senior aktiestrateg Michelle Nørgaard i et interview med Euroinvestor. Udmeldingen skal ses i lyset af, at 2020 var et år, hvor der var massive stigninger på aktiemarkeder. Det centrale bliver imidlertid, om selskabernes indtjening kan følge med aktiekursen, forklarer hun.

»Før vi kan retfærdiggøre flere stigninger i aktiekurserne, skal vi se en stigende indtjening hos selskaberne. Jeg vil alt andet lige anbefale investorer at se sig om efter selskaber, som kan levere på indtjeningen. Det er de aktier, der vil stå tilbage som vinderne i år,« udtaler hun og tilføjer:

»Vi forventer at se, at aktiekurserne bliver drevet op af selskabernes indtjening«

Michelle Nørgaard peger på 3 mulige aktieguldfugle her.

2020 var på alle mulige måder et historisk aktieår, men investorer skal ikke sætte næsen op efter samme afkast som i det forgangne år, forklarer hun. Det sker med henvisning til, at globale aktier – målt på MSCI World – steg næsten 16 pct. Endnu vildere kursstigninger så man dog i en lang række teknologiselskaber. Det blev afspejlet i det teknologitunge Nasdaq-indeks, der steg 43 pct, mens det brede, amerikanske aktieindeks S&P 500-indeks steg godt 17 pct.

»Investorer bør ikke forvente så voldsomme kursstigninger, som vi så sidste år, men der er stadig brændstof til, at de globale aktiemarkeder kan fortsætte opad. Det skyldes ikke mindst, at der mangler alternative investeringsmuligheder i det rekordlave rentemiljø, som vi befinder os i,« udtaler Michelle Nørgaard.

Læs også: Aktiedirektør: 3 aktier til 2021

At centralbankerne rundt omkring fortsætter deres finanspolitiske lempelser bidrager blot til festen på aktiemarkederne, påpeger aktiestrategen. Hun fremhæver imidlertid, at coronavirussen med dens mutationer og vaccineudrulningen også i det nye år vil føre taktstokken på aktiemarkederne. Flere af de usikkerhedsfaktorer som investorerne stod over for i 2020 – heriblandt usikkerhed vedrørende coronavirussen, det amerikanske præsidentvalg samt Brexit-forhandlingerne – er blevet afklaret, forklarer hun.

Se listen: 30 spændende grønne aktier

»Vi forventer at se udfald på aktiemarkederne, som  primært vil være drevet af coronavirussen,« udtaler hun og fortsætter:

»Men hvis vaccineplanerne for eksempel ikke bliver fulgt, så vil vækstforventninger, der er afspejlet i aktiekurser, ændre sig drastisk. Det kan få investorerne til at trække sig, fordi aktiemarkedet er steget så meget i 2020, uden at indtjeningen nødvendigvis er fulgt med,« forklarer hun og fortsætter:

»Når du køber ind på en aktie, så køber du jo ind på en forventning om, hvad et selskab kommer til at tjene de næste 12 måneder. Derfor er det jo ret vigtigt, at selskabet kan levere det, som du har købt ind på – ellers vil du se, at aktiekurserne falder tilbage.«

Der er dog lyspunkter i forhold til aktiemarkedet, påpeger hun. Flere end 80 procent af de amerikanske selskaber har ifølge hende kunnet levere pæne regnskaber målt på indtjeningen per aktie, og det tegner godt, lyder vurderingen.

Michelle Nørgaard peger på 3 aktier, som Handelsbanken ser et kurspotentiale i, her '3 undervurderede aktier til 2021: 'Den har vi et godt øje til'

Læs også: Danske Bank: Disse aktier kan blive ramt af inflation

Se også: Aktieordbog: Det betyder investeringsbegreberne