Henter kommentarer

Strateg har gransket Ørsteds regnskab: Ser 'kompleks' og 'ubehagelig' situation


Den danske energikoncern Ørsted har med dagens regnskab stjålet investorernes opmærksomhed. 

Kort fortalt har Ørsted været nødt til at stoppe udviklingen af havvindmølleprojekterne Ocean 1 og Ocean 2 i USA, samt nedskrevet værdier for 28,4 mia. kr. i tredje kvartal.

Havvindmølleprojekterne i USA lider blandt andet under de stigende renter, men investeringsstrateg i Saxo Bank, Oskar Barner Bernhardtsen, har kigget nærmere på Ørsteds regnskab, og han konkluderer, at det 'kun' er 6,2 mia. kr. af nedskrivningnerne, der skyldes renteændringer. 

I stedet er det problemer med forsyningskæden, der forårsager langt de største nedskrivninger - og det potentielt er endnu mere alvorligt, for det danske selskab: 

»For mig siger det noget om, at Ørsteds problemer ikke kun er drevet af eksterne faktorer så som renter og inflation, men også at den operationelle model Ørsted arbejder med må bære en del af ”skylden” for de voldsomme nedskrivninger,« skriver Oskar Barner Bernhardtsen i en kommentar.

Læs også: 439 milliarder savet af Ørsteds markedsværdi under Mads Nipper

Derudover bider strategen også mærke i, at hvordan Ørsteds FFO relaterer sig til selskabets gæld. FFO dækker over funds from operations og altså de pengestrømme, som Ørsted modtager fra deres projekter. Saxo Bank-strategen bemærker, at beløbet nu er blevet markant mindre relativt til Ørsteds gæld end det var i 2022 - og at der under koncernens mål på 25 pct. 

»Det kan få markedet til stille spørgsmål ved Ørsteds kapitalisering, og om der skal rejses yderligere kapital,« skriver Oskar Barner Bernhardtsen i en kommentar og fortsætter: 

»Med dette fokuspunkt oven i nedskrivningerne, har jeg svært ved at forestille mig en mere kompleks og ubehagelig situation for Ørsted.«

Læs også: Ørsted ramt af voldsom forandring: 'Det er en øjenåbner'

Spørgsmålet er så, om dette var den endelige nyhed, eller investorerne vil se flere skuffelser og nedskrivninger fra Ørsted fremadrettet. Og om Ørsted vil holde fast i sine langsigtede og ambitiøse planer om store investeringer på mere end 475 mia. kr. frem mod 2030 - hvoraf 335 mia. kr. skulle være i havvind. 

»Jeg går ud fra at disse planer også skal ændre med den nye situation. Generelt set er der fortsat mange ubesvarede spørgsmål, og markedet forventer helt klart mere afklaring i forhold til de planer Ørsted lagde frem i sommers, der i mine øjne til dels må forkastes grundet den nye situation,« vurderer Oskar Barner Bernhardtsen. 

Ørsted-aktien falder 20 pct. efter dagens regnskab og nedskrivninger.  

Læs også: Ørsted nævnes som muligt opkøbsmål for norske Equinor efter gigantisk nedtur

Læs også: Amerikansk toppolitiker langer ud efter Ørsted: 'Skandaløst'