Henter kommentarer

Sverige nægter at skyde flere penge i kriseramte SAS


Det kriseramte skandinaviske flyselskab, SAS, kommer ikke til at få en pengeindsprøjtning fra den svenske stat – og staten er ikke en langsigtet ejer af SAS.

Det oplyser den svenske regering på en pressekonference tirsdag morgen, skriver svenske Dagens Nyheter.

»Staten vil ikke tilføje nogen ny kapital til flyselskabets redningspakke. Dermed vil staten reducere sit ejerskab i virksomheden,« siger den svenske erhvervsminister Karl-Petter Thorwaldsson ifølge mediet.

Den svenske og danske stat er hovedaktionær i SAS, der befinder sig i en ganske dyb krise. Flyselskabet blottede for en uge siden underskud i milliardklassen.

I samme forbindelse gjorde flyselskabets ledelse det klart, at der er brug for at omdanne gæld og hybridobligationer for 20 mia. svensker kroner til aktiekapital. Ligeledes higede selskabet efter en finsk kapitalindsprøjtning på 9,5 mia. svenske kroner for at få den storstilede redningsplan, SAS Forward, på vingerne.

På linje med Sverige, så ejer den danske stat omkring 22 pct. af SAS. Nordnets investeringsøkonom, Per Hansen, fremhæver, at pilen lige nu peger på Danmark.

»Næste skridt er hvad gør Danmark; kan selskabet klare sig selv og er der dermed åbnet op for en ”privat løsning”, hvor en ny investor rekapitaliserer selskabet via en emssion og reelt totalt udvander bestående aktionærer,« spørger Per Hansen.

Selvom den svenske regering nægter at skyde flere penge i det kriseramte flyselskab, så er regeringen på den anden side af Øresund positive overfor, at SAS må konvertere nuværende gæld til aktier.

Rygter går på, at et konsortium bestående af ikke-svenske investorer lige nu får rådgivning med henblik på at købe SAS. De opkøbsrygter virker dog fjerne, og et potentielt opkøb vil udvande aktionærerne. Det kan du læse mere om her.

Læs også: SAS 'har ryggen mod muren': Derfor er opkøb stadig dårligt nyt

Læs også: Elon Musk truer med at trække sig fra kæmpehandel – men Twitter holder ham fast