Henter kommentarer

Sydbank advarer alle aktiekonger: Mange investorer kan få ubehagelig overraskelse


Mange investorer skal forberede sig på at få sig nogle ubehagelige overraskelser.

Advarslen kommer fra Sydbanks aktieanalysechef, Jacob Pedersen, der lægger vægt på, at investeringsmiljøet har ændret sig. Det skyldes ifølge ham, at vi bevæger os ind i et »regime«, hvor centralbankerne ikke længere kan hjælpe aktieinvestorerne, som vi har været vant til de sidste mange år.

»Vi kommer ud af nogle år, hvor mange tror, at de har været aktiegenier, men hvor centralbankerne reelt har holdt hånden under markedet med lave renter,« lyder det fra Jacob Pedersen.

Det har betyder, at aktierne har haft en naturlig medvind, der har sendt kurserne i vejret. Der har ikke været et godt alternativ til at få et bedre afkast, og derfor er investorer strømmet ind på aktiemarkedet.

»Der sidder ufattelig mange aktiekonger, som tror, at de mestrer det her marked, men det har de måske kun gjort, fordi de har været i et marked, hvor alting er kørt op. Det skyldes ikke mindst, at centralbankerne har kastet investorerne den ene redningskrans efter den anden og sprøjtet penge ind i markedet. Mange, som troede, at de var dygtige, vil nok få sig en overraskelse,« udtaler aktieanalysechefen.

Læs også: Dansk folkeaktie i stort dyk – det dækker over den sande udvikling

Skiftet i markedet betyder ifølge ham, at du skal sikre dig, at du ligger med den rigtige risiko i porteføljen. Det gælder med hans ord om ikke kun at satse på vækstkometerne, som på grund af de lave renter har haft ekstra medvind. Det er nemlig dem, der ser ud til at blive - og allerede er - mere sårbare i det miljø, som investorerne er på vej ind i. Det betyde kort sat, at multiplerne skal ned, altså at aktierne skal være billigere, lyder det.

»Når renterne ikke længere falder og i en tid, hvor penge ikke længere gratis, bliver investorer mindre letsindige og tænker mere på, hvad de køber. Vi har allerede set, at stigende renter har ført til, at de dyreste aktier falder mest. Det er det regimeskifte, som vi er på ind ,« udtaler aktieanalysechefen.

De dyreste dele af aktiemarkedet får det svært, spår han.

Læs også: Ekspert: Her er faren ved »billige aktier«

»Du kan ikke længere bare købe de dyre aktier, det hypede, der tidligere bare steg og steg, og det der med at gå efter vækstkometerne kan godt blive en mere sårbar strategi,« udtaler han.

Betyder det så, at du skal satse på value-aktier?
»Nogle value-aktier er billige af en grund, men hvis du kan finde aktier, som har substans og som kan levere indtjeningsfremgang, stabilitet og vækst, kan det i en periode vise sig, at de kan klare sig godt,« udtaler Jacob Pedersen.

Hos Sydbank understreger man, at investorer samtidig skal forberede sig på, at afkastet de næste 5-10 år bliver lavere, end vi har været vant til historisk..

Læs også: Giftig dansk nedtur: 'Vi frygter jo alle at sidde med sådan en aktie'

Læs også: Milliardforvalter om kendt dansk aktie: Den er vildt undervurderet