SAS taber millioner, men aktionærerne skal indstille sig på, at deres aktier kan blive værdiløse, advarer Sydbank i et nyt analysenotat.
Det sker, efter nye tal viser svaghed i SAS . Det er bare en »parentes«, når det sammenlignes med, hvad der forventes at komme af nyt fra det vingeskudte selskab senere på ugen.
B.T. og Euroinvestor samarbejder - derfor findes artiklen også på B.T.
Sådan lyder vurderingen fra Jacob Pedersen, som er aktieanalysechef i Sydbank, efter det kriseramte flyselskab er kommet med nye tal for august.
Han har også et bud på, hvad man skal gøre med sine SAS-aktier. Det vender vi dog tilbage til.
Tallene viser, at SAS er vendt tilbage til at levere underskud efter to gode måneder.
»Resultatet er noget svagere, end vi på forhånd forventede. SAS har dog haft massiv valutamodvind i august fra en betydelig dollarstyrkelse på næsten 4 pct., ligesom høje brændstofpriser helt sikkert også generer indtjeningen,« skriver Jacob Pedersen i en analyse.
Læs også: Lau Svenssen om dansk aktie: 'Den er billig, og det er en vinder'
Det skandinaviske luftfartsselskab tabte 638 mio. svenske kr. i august.
Selvom der har været udefrakommende modvind, vurderer aktieanalysechefen, at resultatet i august er skuffende, og især årstiden for det dårlige resultat er alarmerende.
»Usikkerheden om størrelsen af valutakursmodvinden er stor, men selv i bedste fald har SAS formentlig kun leveret et papirtyndt underliggende overskud i august. Det viser alt om behovet for betydelige indtjeningsforbedringer, når en af årets bedste måneder er så svagt indtjeningsmæssigt,« skriver Jacob Pedersen.
Læs også: 7 lette råd: Sådan kommer du i gang med at investere
Nu står SAS så overfor en skæbneuge. Tirsdag morgen var der deadline for at afgive bud på det kommende ejerskab af det skandinaviske luftfartsselskab. Der er udsigt til at selskabets umiddelbare fremtid blive meldt ud i løbet af ugen.
SAS har tidligere meldt ud, at man gerne vil indhente 9,5 mia. svenske kr., men faktisk tror Jacob Pedersen, at det ikke bliver nødvendigt at hente så mange penge.
»Mindre kan måske også gøre det. SAS’ finanser har udviklet sig bedre end frygtet i det seneste år, og selskabet har undladt at trække på anden del af DIP-lånet på cirka 3,5 mia. svenske kr. Dermed ser det ud som om det først beregnede kapitalbehov på 9,5 mia. svenske kr. egentlig er mere end hvad, SAS reelt i den aktuelle situation kan »nøjes med«,« skriver Jacob Pedersen.
Se også: Aktieordbog: Det betyder investeringsbegreberne
Den danske stat har tidligere meldt ud, at man vil være med til at redde selskabet, men resten af de nye ejergruppe står fortsat ikke klar.
Risikoen er, at der kommer en kapitalrejsning, hvor selskabets værdier bliver fordelt ud på nye aktier, som SAS udsteder, påpeger Jacob Pedersen.
En kapitalrejsning er en pengejagt, hvor konsekvensen er, at værdierne i et selskab og den fremtidige indtjening fordeles ud på flere hænder. Det betyder kort sagt, at du som aktionær ejer mindre af det enkelte selskab.
Læs også: 'Absurd billig': Sådan ser forvalter på dansk aktie
»Virkeligheden kan dermed meget snart indhente de håbefulde SAS-investorer, der stadig vurderer, at deres aktier samlet set er ca. 2,2 mia. svenske kr. værd på børsen. Det ligner et fatamorgana, og vi advarer om en mulig total udvanding, der kan gøre aktierne værdiløse…snart! Selv i absolut bedste fald har vi svært ved at tro på en løsning, hvor de eksisterende aktionærer får mere end en maksimalt en fem-øre pr. aktie,« lyder det fra Jacob Pedersen.
Sydbank forventer, at den amerikanske kapitalfond Apollo Global Management kommer til at spille en hovedrolle. Det er samme Apollo, der tidligere har givet SAS et milliardlån.
»Vores hovedscenarie er stadig, at ejerskabet bliver et parløb med den amerikanske fond Apollo, som formentlig vil byde på en højere ejerandel end staten (30-45 pct., forventer vi) – men dog under 50 pct., som er maksimalt for en ikke-EU-ejer,« skriver Jacob Pedersen.
Udover den amerikanske fond, mener aktieanalysechefen, at der kommer nogle nordiske fonde ombord, og her nævnes Wallenberg-gruppen, der allerede ejer en del af SAS, som et bud.
Sydbank anbefaler aktionærer at sælge deres SAS-aktier, hvilket fremgår af bankens hjemmeside.