Henter kommentarer

Sydbank: Det kan blive vinder-aktierne, hvis udviklingen fortsætter


 
Det er vigtigt at kende til aktiemarkedets sektorer, for det kan ende med at sikre dig afkast. Dem kan du se mere om her.
Vis mere

Ruslands angreb på Ukraine kan ændre på, hvilke aktier der er mest interessant at have i porteføljen.

Det vurderer Sydbanks aktieanalysechef Jacob Pedersen, efter Rusland natten til torsdag har angrebet Ukraine. Angrebet har sendt olieprisen i vejret, og en tønde brent-olie handles nu til mere end 104 dollar.

Læs også: Storbank midt i kursfaldene: Køb aktier nu

»De kraftige stigninger i olieprisen giver dog indtjeningsmedvind til energiaktier, der – hvis krigen trækker ud og holder energipriserne høje – ligner de mest oplagte afkast-vindere,« lyder det fra aktieanalysechefen.

Investorer skal ifølge ham forberede sig på en periode, hvor investorer vil undgå de mest risikofyldte aktier, der ventes at få det svært.

»Det peger mod fortsat besværlige vilkår for gode afkast på Emerging Markets, selvom Rusland ikke fylder meget i de globale EM-aktieindeks. De dyreste dele af aktiemarkedet kan også komme i klemme, og derfor går USA-aktierne helt sikkert heller ikke fri for turbulens, selvom landets energiforsyning ikke er direkte afhængig af Rusland,« lyder det fra Jacob Pedersen.

Læs også: Investeringsveteran tror på ny børsfest: 'Sælg vinderne – og køb taberne'

Europæiske aktier kan ikke desto mindre også blive ramt, hvis krigen trækker ud, for krigen trækker mere økonomisk kraft ud af Europa end den gør af USA og Emerging Markets, forklarer han.

»Det kan også ramme indtjeningsudviklingen i Europa hårdere, og dermed bliver der sat spørgsmålstegn ved de positive indtjeningsoverraskelser, der indtil nu har været et af omdrejningspunkterne for vores favorisering af europæiske aktier.«

Læs også: Kapitalforvalter: Dette har næsten altid været en god idé at gøre nu

Europæiske aktier er ikke desto mindre mere attraktivt prisfastsat, ifølge aktieanalysechefen og det kan være med til at holde en hånd under aktiekurserne og få den europæiske centralbank til ud udskyde opstramning af den »ultralempelige« pengepolitik.

»Optrapningen til reel krig er dog alt andet lige mest negativ for europæisk økonomi – og derfor også for de europæiske aktier.«