Henter kommentarer

Sydbank om optræk til reel krig: Disse aktier vil være den relative vinder


 
Hvad betyder bull marked, og det at være bullish? Det kan du se i videoen ovenfor - og også hvad et bear marked er.
Vis mere

Nattens militære begivenheder i Ukraine, hvor Rusland er gået ind i landet, tynger de globale finansmarkeder.

- Rygmarvs-reaktionerne er allerede i gang på de finansielle markeder. Aktiekurser og aktiefutures falder markant på krigshandlingerne, olieprisen stiger kraftigt til nu over 100 dollar, og investorerne søger generelt mod "sikre havne", skriver Jacob Pedersen, der er aktieanalysechef i Sydbank, om udviklingen.

- Krig i Vesteuropas baghave kan kun være dårligt nyt for aktieafkastet, og derfor er der høj risiko for, at den turbulens, som året er begyndt med, vil fortsætte i den næste periode, vurderer han torsdag morgen.

Jacob Pedersen påpeger, at vælger Vesten at afstå fra militær indblanding, så ser han gode muligheder for, at krigen i Ukraine bliver noget, som aktieinvestorerne ret hurtigt lærer at leve med.

- På aktiemarkedet bliver det svært at gå helt i dækning for uroen. Men de kraftige stigninger i olieprisen giver dog indtjeningsmedvind til energiaktier, der, hvis krigen trækker ud og holder energipriserne høje, ligner de mest oplagte afkast-vindere, skriver han i analysen.

Men aktieanalysechefen ser dog en periode, hvor risikolysten på aktiemarkedet vil aftage yderligere. Og derfor vil de mest risikofyldte aktier få det svært. Også afkastet fra Emerging Markets vil være under pres.

- De dyreste dele af aktiemarkedet kan også komme i klemme, og derfor går USA-aktierne helt sikkert heller ikke fri for turbulens, selv om landets energiforsyning ikke er direkte afhængig af Rusland, siger Jacob Pedersen.

Læs også: Chefanalytiker: Risiko for stort renteløft er mindsket med russisk angreb

Mens de fundamentale økonomiske konsekvenser af invasionen formentlig bliver beskedne i både USA og på Emerging Markets - minus Rusland- er virkeligheden en anden i Europa, der kan blive væsentligt hårdere ramt.

- 40 pct. af Europas gasforsyning kommer fra Rusland, og stiger gas- og oliepriserne yderligere, giver det helt sikkert modvind for de europæiske forbrugere. Derfor trækker krigen også mere økonomisk kraft ud af Europa end den gør af USA og Emerging Markets, lyder det fra Sydbank.

Udviklingen i selskabernes indtjening i Europa vil derfor blive ramt hårdere, og det betyder, at der vil blive sat spørgsmålstegn ved positive indtjeningsoverraskelser, der indtil nu har været et af omdrejningspunkterne for Sydbanks favorisering af europæiske aktier.

- Den mere attraktive prisfastsættelse af de europæiske aktier giver dog støtte og kan få Den Europæiske Centralbank til ud udskyde opstramning af den ultralempelige pengepolitik, skriver Jacob Pedersen.

Men optræk til en reel krig er dog alt andet lige mest negativ for europæisk økonomi - og derfor også for de europæiske aktier.

- Bliver den næste periode præget af en flugt mod sikkerhed, ligner de amerikanske aktier den relative vinder blandt de større aktiemarkeder, skriver Sydbanks aktieanalysechef.

Læs også: Gaspriser hamrer i vejret efter russisk invasion

Læs også: Bitcoin skvatter sammen efter angreb

.\˙ MarketWire