Henter kommentarer

Sydbank om Vestas: Frygten kan vise sig at være overdrevet


Vestas-aktien er ramt af, at markedet lige nu frygter, at den danske vindmølleproducent har en nedjustering på vej.

Nedjusteringsfrygten kan dog vise sig at være overdrevet, påpeger Sydbanks aktieanalysechef Jacob Pedersen i et nyt analysenotat.

»Vi forventer, at Vestas fastholder prognosen, men vi er ikke blinde for, at der er væsentlig flere modvinde end medvinde lige nu. Derfor ligner en opjustering ikke et sandsynligt scenario, mens det straks er sværere at udelukke en nedpræcisering,« lyder det fra Jacob Pedersen.

Se listen: Så store er de danske aktiekæmper

Bekymringen i markedet går på, om Vestas også bliver ramt af stigende råvarepriser og flaskehalse i forsyningskæderne. Bedre bliver det ikke af, at vi med analysechefens ord har oplevet et »halvdepressivt« nyhedsflow fra Vestas-konkurrenterne, General Electric og Siemens Gamesa. Det er ifølge ham ikke noget, der opildner investorer til at investere mere i aktierne.

Vestas-konkurrenten Siemens Gamesa er for eksempel netop kommet med en nedjustering. Det skyldes dog »selskabsspecifikke projekt- og produktproblemer,« lyder det fra banken, der understreger, at den danske vindmøllegigant har formået at håndtere udfordringerne i branchen »overlegent« sammenlignet med konkurrenterne.

»Stålpriser og flaskehalse i leverandørkæden kan blive et dyrt bekendtskab. Indtil nu har Vestas dog håndteret covid-19-udfordringerne ret forbilledligt,« forklarer Jacob Pedersen.

Læs også: Dansk professor: De vilde stigningers tid er slut på aktiemarkedet

Hvis vi zoomer lidt ud, vil en kursgraf afsløre, at Vestas-aktien siden marts i år har svinget imellem kurs 208 og kurs 266. Du kan se, hvordan aktiekursen har bevæget sig ved at klikke dig ind på Vestas-aktien her. Spørgsmålet er, om investorer bør frygte, at vindmølleaktien kan bryde ud af båndet i nedadgående retning.

»Hvis Vestas ikke har kontrol over de forstyrrelser, der har ramt branchen, kan man godt frygte, at aktien falder ud af det båndet. Det vil overraske mig meget, hvis det bliver regnskabet, der gør, at aktien bevæger sig ud af det bånd i positiv retning,« forklarer aktieanalysechefen.

Sydbank mener dog at kunne se nogle svage tegn på, at den danske vindmøllegigant kan hæve priserne, hvilket vil kunne kompensere en« smule« for stigende råvarepriser.

»Den effekt ser vi dog først for alvor påvirke indtjeningen i 2022,« lyder det fra Jacob Pedersen.

Læs også: Nordnet: Her er 8 årsager til Vestas' store nedtur

Læs også: Investor udnyttede massive fald – ser stort potentiale i Ørsted og Vestas-aktien