Henter kommentarer

Theranos-donningen kan slippe billigere

Her ses den tidligere Theranos-topchef, Elizabeth Holmes, 17. marts 2023
Her ses den tidligere Theranos-topchef, Elizabeth Holmes, 17. marts 2023 Foto: Jeff Chiu/AP/Ritzau Scanpix
Vis mere

Elizabeth Holmes, den tidligere Theranos-topchef og en central figur i en af de mest berygtede skandaler i Silicon Valley, kan få forkorte sin fængselsstraf.

Det bliver i så fald hendes anden nedsættelse af straffen på mindre end et år. Sidste juli blev hendes straf på 11 år og tre måneder forkortet med cirka to år. Hun kan denne gang muligvis blive løsladt fra fængsel flere måneder før den oprindeligt fastsatte dato. Det skriver CNN med henvisning til oplysninger fra Bureau of Prisons' online database.

Hun kan blive løsladt fra et fængsel i Texas 16. august 2032 i stedet for i december. Historien om Elizabeth Holmes og Theranos er en fortælling om et fald fra tinderne og en enorm erhvervsskandalen. Sagen har vakt så stor opsigt, at den er blevet til bogen 'Bad Blood - Secrets and Lies in a Silicon Valley Startup', filmen 'The Inventor: Out for Blood in Silicon Valley' samt tv-serien 'The Dropout'.

Her ses Elizabeth Holmes, da hun i rollen som Theranos' topchef talte under Fortune Global Forum 2. nov. 2015 i San Francisco. Vis mere

Den opsigtsvækkende sag begyndte at rulle i 2015, da Wall Street Journal satte spørgsmålstegn ved præcisionen af Theranos' banebrydende blodprøveteknologi. Theranos lovede at revolutionere sundhedssektoren ved kun at bruge få dråber blod, og selskabet blev dengang hyldet vidt og bredt. Men virkeligheden viste sig at være en helt anden. 

Afsløringer viste, at Theranos kun havde udført et dusin af de hundreder af tests, de tilbød, og med tvivlsom nøjagtighed. Desuden kom det frem, at Theranos var afhængig af tredjepartsfremstillede enheder fra traditionelle blodtestfirmaer frem for selskabets egen teknologi.

Afsløringer satte gang i en kædereaktion af juridiske og kommercielle konsekvenser for Theranos. Det skete, da biotekselskabet var på sit højeste og værdisat til 9 milliarder dollar, hvilket gjorde Holmes milliarder på papiret. Afsløringerne fik virksomheden til at falde fra hinanden, og billedet af Holmessom et teknologisk vidunderbarn blev hurtigt erstattet af en anklaget svindler.

I dag afsoner Holmes sin straf ved Federal Prison Camp Bryan, en minimumsikkerhedsanstalt beliggende cirka 160 kilometer fra Houston. Hendes forsøg på at forblive på fri fod under kaution, mens hun appellerer sin dom, blev afvist af en appelret i maj 2023.  Om den lavere fængselsstraf har Bureau of Prisons tidligere forklaret, at indsatte kan optjene "god opførselstid", som kan medregnes i deres forventede løsladelsesdatoer.