Henter kommentarer

Topøkonom: "Tingene er helt ude af kontrol"


 
Ovenfor kan du få mere at vide om det amerikanske S&P 500-indeks.
Vis mere

Kenneth Rogoff, der tidligere var cheføkonom i IMF og i dag er professor ved Harvard University, mener slet ikke, at det er tilstrækkeligt med de renteløft, som markedet venter, til at få inflationen under kontrol i USA.

Senest steg forbrugerpriserne i USA i marts med 8,5 pct., hvilket var det højeste niveau siden 1982, og derfor forventer investorerne, at den amerikanske centralbank, Federal Reserve, Fed, vil fortsætte den stramningscyklus, som banken indledte i marts, og løfte sin rente til 2,85 pct. ved årets udgang.

Læs også: Frygter du en stor nedtur? Pensionsgigant forudser særlig type recession

Men det vil ikke være tilstrækkeligt for at få inflationen ned omkring de 2 eller 3 pct.

»Det er ganske usandsynligt. Jeg tror, de er nødsaget til at hæve renterne til 4 eller 5 pct. for at bringe inflationen ned til 2,5 eller 3,0 pct.,« siger Kenneth Rogoff til Bloomberg News.

»Der er simpelthen en masse usikkerhed. Jeg vil ikke sige, at jeg ved præcist, hvad der skal gøres. Men det er tydeligt, at tingene er helt ude af kontrol.«

Den tidligere topøkonom i IMF peger i interviewet også på risikoen for en "perfekt" økonomisk storm, da USA er i fare for at glide ind i en recession, især hvis Federal Reserve strammer pengepolitikken for meget, hvor Europa er i samme risiko på grund af krigen i Ukraine, og hvor det samme kan ske i Kina, da landets regering gennemfører strikse nedlukninger i kampen mod covid-19.

Handelen med rentefutures tirsdag peger på, at Federal Reserve onsdag efter sit todages rentemøde vil forhøje sin rente med 0,50 pct.point til intervallet 0,75-1,00 pct., selv om flere røster har peget på, at det tilmed kunne blive et løft på 75 basispoint.

Samtidig er der en forventning om yderligere dobbelte renteløft, mindst, på møderne i juni opg juli, så renten i USA inden sommerens udgang vil være tæt på 2,00 pct. Ved årets start lå den reelt i nul.

Læs også: Aktivistisk investor ser potentiale i teknologikæmpe - aktien brager op

Læs også: Spår kursstigninger her: Aktier er undervurderet - men først gennem smerten

.\˙ MarketWire