Henter kommentarer

Tyskland i gigantisk gas-aftale med Qatar


 
Bodil Johanne Gantzel og Michael Friis Jørgensen dyster i de smarte aktiebegreber. Aktieskolen på Euroinvestor er din ultimative guide til at blive en god investor.
Vis mere

Tyskland har indgået en aftale med Qatar om, at tyskerne årligt skal modtage to millioner ton flydende naturgas fra ørkenstaten.

Ifølge Reuters er aftalen underskrevet i dag i Doha.

Det sker samtidig med, at verdens øjne er rettet mod VM i Qatar, hvor også det tyske landshold har markeret sig med synlige protester ved at holde sig for munden før kampstart.

Det oplyser Qatars energiminister, Saad Sherida al-Kaabi, der også er administrerende direktør i energiselskabet QatarEnergy.

Læs også: Danske Bank: Overvej at købe 'pivbillige' aktier her

Aftalen træder i kraft i 2026 og skal løbe i mindst 15 år, lyder det.

Med aftalen ønsker Qatar at "bidrage til indsatsen for at sørge for energisikkerhed i Tyskland og Europa", siger Qatars energiminister.

Aftalen er også bekræftet af den tyske økonomiminister, Robert Habeck.

Han siger, at en aftale på 15 år er "super". Han oplyser desuden, at der var samtaler om at lave en endnu længere aftale.

Læs også: Dansk investor holder fast: Bitcoin kan ramme 1 million dollar

Aftalen mellem Tyskland og Qatar er offentliggjort, en uge efter at Qatar landede en anden stor energiaftale. QatarEnergy har indgået en aftale på hele 27 år om at sende fire millioner ton naturgas til Kina hvert år.

Europa er havnet i et energimæssigt dilemma som følge af krigen i Ukraine.

Krigen og de mange sanktioner mod Rusland betyder, at energipriserne er steget markant, og at gas er kommet i højere kurs.

Det er blandt årsagerne til, at der eksempelvis bliver indgået aftaler med Qatar, som ellers har været en ildeset partner for vestlige lande.

Læs også: Aktiechef: Disse 2 tech-aktier har potentiale

Qatar er i disse dage også i fokus i forbindelse med fodbold-VM.

Landet har fået hård kritik, fordi migrantarbejdere blandt andet har arbejdet under dybt kritisable forhold under bygning af nye stadioner i Qatar.

Asiatiske lande – ført an af Kina, Japan og Sydkorea – er traditionelt de største aftagere af Qatars store naturgasreserver.

Læs også: Nu sker det igen: Derfor har strømprisen kurs mod himlen

Læs også: Flere prisstigninger på vej til danskerne

/ritzau/AFP