Henter kommentarer

Udenlandske investorer køber flere danske eliteaktier: Dette er favoritten


Udenlandske investorer fylder flere og flere danske eliteaktier i depoterne, og det er især én aktie, som hitter i udlandet.

Det er konklusionen i en ny analyse fra Danmarks Nationalbank, som har set nærmere på, hvem der ejer aktierne i det danske C25-indeks. Udenlandske investorer ejer 68 pct. af aktierne i C25-indekset, hvilket er 10 procentpoint flere end i 2020.

Læs også: Dansk næstformand sælger C25-aktier for millioner

Men tallet dækker over en stor spredning, for nogle aktier hitter markant mere i udlandet end andre.

Genmab er den aktie, som i størst grad er på udenlandske hænder, viser undersøgelsen. Hele 80 pct. af biotekselskabets aktier ligger i depoter hos udenlandske investorer.

At udlandet lige præcis har fået øjnene op for Genmab, ser Oskar Bernhardtsen, investeringsstrateg i Saxo Bank, en hel generel grund til.

Nemlig, at amerikanere helt grundlæggende er mere interesserede i at lægge penge i biotek, end vi danskere er, siger han og uddyber:

»Markedet er simpelthen bare større og der er flere fonde, der specifikt er specialiseret i pharma og biotek. Nok også derfor at Genmab er dobbeltnoteret på Nasdaq-børsen. Det samme gælder Novo Nordisk, de er også dobbeltnoteret.« 

Læs også: Aldrig set højere: Så mange penge har danskerne stående i aktier

Netop Novo Nordisk kommer ind på en andenplads, idet mere end 78 pct. af aktierne er ejet af udenlandske investorer. Udenlandets interesse i Novo Nordisk kobler Oskar Bernhardtsen sammen med, at den danske diabetskæmpe er velkendt i USA, fordi landet er Novo Nordisks største marked.

På samme måde kan Genmab være et kendt navn i USA, fordi Genmabs vigtige samarbejdpartner, Johnson & Johnson, er amerikansk. Genmab samarbejder med Johnson & Johnsons pharmaenhed, Janssen, om sit kræftmiddel Darzalex.

De eliteaktier, som i lavest grad har vundet udenlandets gunst, er Mærsks A-aktie, Bavarian Nordic og Demant. Her sidder udenlandske investorer sidder på under 25 pct. af aktierne.

Dog skal det bemærkes, at i lige præcis Demant sidder William Demant Invest på 59 pct. af aktierne, mens A.P. Møller Holding ejer over halvdelen af Mærsk A-aktierne, og Mærsk-familien selv ejer 14 pct. Det viser data fra Bloomberg.

Med så markante storaktionærer er det begrænset, hvor meget udlandet kan eje af selskaberne.

Bavarian Nordics største aktionær er danskernes fælles pensionskasse ATP, som ejer 9 pct. af selskabet.

Læs også: Dansk aktie er steget 500 pct. på to år - udråbt som mulig Novo Nordisk-konkurrent

Læs også: Aktiechef: Det kan forklare de danske aktiefald