Henter kommentarer

Aktiechef: Det kan forklare de danske aktiefald


En særlig gruppe aktier er med til at ødelægge stemningen på det danske aktiemarked.

Det er særligt medicinalaktierne, der falder til bunds i det store toneangivende danske aktieindeks, C25-indekset. Men der er ikke en rød tråd igennem kursfaldene, vurderer aktiechef Michael Friis Jørgensen. Det er på trods af, at vi i bunden af indekset finder Zealand Pharma, Bavarian Nordic, Novo Nordisk, Ambu og Genmab. Selskaber, der alle opererer inden for sundhedssektoren.

Aktiechefen kan imidlertid pege på specifikke årsager, der kan forklare hvorfor hver af aktierne bliver sendt i rødt.

»Det er nogle af årets vinderaktier, der falder tilbage, men der ligger selvstændige årsager bag hvert fald,« udtaler han.

Danske Bank har eksempelvis ændret syn på kurspotentialet i Zealand Pharma-aktien, efter den danske biotekakties kurseksplosion mandag, bemærker Michael Friis Jørgensen. Danske Bank vurderer nu, at det meste af kurspotentialet er indregnet i aktiekursen, viser Bloomberg-data.

Læs også: Økonom om dansk højdespringer: 'Kan blive en storspiller'

Bavarian Nordic afholder kapitalmarkedsdage i de kommende dage, og noget kunne ifølge aktiechefen tyde på, at det danske vaccineselskab ikke har levet op til investorernes håb.

»Investorerne havde måske ledt efter større nyheder på deres kapitalmarkedsdag,« udtaler han.

I hans optik er det en klassisk 'buy the rumor, sell the facts' - det vil sige et fænomen, hvor investorer køber op i en aktie forud for en given begivenhed, men hvor investorer sælger ud, når begivenheden så indtræffer.

I bunden af aktieindekset finder man også Novo Nordisk-aktien. Den danske medicinalmastodont, der har specialiseret sig inden for fedme- og diabetesområdet, er påvirket af, at amerikansk Viking Therapeutics har været ude med opløftende data for dets mulige fedmeguldæg, vurderer Michael Friis Jørgensen.  Det amerikanske biotekselskab har været ude med opløftende fase 2-data, og sidder med en mulig rival til Novo Nordisks fedmemidler, forklarer han.

»Novo-kursfaldet er en rygmarvsreaktion, når mulige konkurrenter ser ud til at kunne tage en bid af kagen, altså stjæle markedsandele,« forklarer han.

»Det er et ret højt vægttab, de kan fremvise efter 13 uger, men man skal altid passe på med at overfortolke fase 2-data, for det ofte er små grupper tallene er baseret på,« udtaler han.

Danske aktier falder - målt på C25-indekset - 1 pct. tirsdag eftermiddag kl. 15.

Læs også: 

Læs også: