Henter kommentarer

Udsigt til kursstigninger: Her er det finansielle overblik mandag

Foto: Yves Herman/Reuters/Ritzau Scanpix
Vis mere

Det bliver en uge, der byder på lidt af hvert for investorerne.

Mandag formiddag får vi den endelige opgørelse over forbrugerpriserne i eurozonen for februar.

En lang række aktier, der er eksponeret mod kunstig intelligens (AI), ventes også at tiltrække sig opmærksom, når teknologimastodonten afholder sin såkaldte GTC-konference, der samler udviklere og professionelle aktører. Der kan komme nyt fra AI-selskaberne, men spørgsmålet er ifølge Danske Banks investeringsstrateg, om selskaberne skuffer investorerne, der har sendt aktier inden for kunstig intelligens i vejret. Det kan du læse mere om her.

Tirsdag afslutter den japanske centralbank, Bank of Japan, sit rentemøde, der kan ende med den første renteforhøjelse siden 2007.

Onsdag får vi det, der kan blive ugens vigtigste begivenhed, nemlig rentemeldingen fra den amerikanske centralbank. Her får vi det såkaldte dot-plot diagram, hvor bankens beslutningstagere vurderer, hvor de tror, at renten ligger ved udgangen af de kommende år. Topchef Jerome Powell ventes at tale efter rentemeldingen offentliggøres, hvilket ventes at tiltrække sig opmærksomhed.

Fredag kan aktionærerne se frem til, at der udbetales udbytter fra en lang række af de helt store børsnoterede, danske selskaber. Det kan betyde kursfald for C25-indekset, når udbyttet er på vej til aktionærerne.

Det er udgangspunktet for dagens børshandel. Vi starter det finansielle overblik i Japan, hvor børshandlen stadig er i gang.

Investorerne sender japanske aktier i vejret her til morgen. Aktierne stiger 2,4 pct., når man kigger på det brede Nikkei-indeks.

Der er også positive takter på blandt investorer, der handler med kinesiske aktier. Aktierne er klædt i grønt, men der er tale om beskedne stigninger, viser Bloomberg-data.

Europæiske aktier står til at stige en smule, når børshandlen her til formiddag skydes i gang, viser futures for Stoxx 50-indekset, der består af 50 aktier i store europæiske virksomheder. Indekset står til at stige 0,1 pct.

Der er også udsigt til stigninger på det amerikanske marked, viser futures for S&P 500, Dow Jones og det teknologitunge Nasdaq-indeks, som er domineret af de store teknologiaktier som Nvidia, Microsoft, Apple og Meta Platforms. Det store, brede S&P500-indeks står til at stige 0,3 pct. mens det rentefølsomme Nasdaq-indeks står til at stige 0,4 pct. Det smalle Dow Jones-indeks står til at åbne i samme niveau som ved børsluk fredag.

Olieprisen stiger en smule. En tønde af den amerikanske WTI-olie koster nu godt 81 dollar, mens den europæiske Brent-olie koster lige over 85 dollar.

Prisen på olie følges nøje af investorer, fordi den kan give en idé om, hvordan verdensøkonomien klarer sig. En stigende oliepris indikerer økonomisk vækst, mens et fald kan være tegn på det modsatte. Geopolitiske faktorer og produktionsbeslutninger kan påvirke udbuddet af olie. Hvis prisen på det sorte guld stiger kan det føre til højere forbrugerpriser og inflation.

Guldprisen befinder sig stadig på rekordhøjt niveau. Det gyldne metal er dog faldet lidt tilbage, så guldet handles nu til 2.150 dollar pr. ounce.

Kryptovalutaen bitcoin er steget det seneste døgn, og befinder sig på et rekordhøjt niveau. Den digitale mønt koster nu 68.275 dollar. Du kan se udviklingen i de forskellige kryptovaluta her.