Henter kommentarer

'Utrolig usædvanligt': Den svenske krone i historisk lav kurs


Den svenske krone er nu faldet til under 65 danske kroner for 100 svenske.

Allan Sørensen, der er cheføkonom hos Dansk Industri kalder den lave svenske kurs for 'utrolig usædvanligt', skriver Berlingske.

»Bortset fra et par ganske få dage i marts 2009 under finanskrisen, så har den svenske krone ikke været billigere i mere end 40 år,« siger han til dagbladet.

Den svenske krone er faldet markant i løbet af den seneste tid. For et år siden kunne man få 71 danske kroner for 100 svenske.

Læs også: Vil du udnytte den lave svenske krone? Sådan får du mest for pengene

Tidligere har vi her på Euroinvestor snakket med Kim Blindbæk, der er seniorøkonom i Sydbank, som påpegede, at der primært er to grunde til det enorme fald i den svenske krone.

Nedturen skyldes til dels, påpeger Blindbæk, at den svenske økonomi bremser op. Det udmønter sig blandt andet ved, at boligpriserne er faldet uafbrudt i flere måneder.

En anden faktor er, at Den Europæiske Centralbank formentligt vil hæve renten mere end den svenske centralbank, Sveriges Riksbank.

Læs også: Sådan får du råd til det gode liv, selvom du får en lav løn

»Dermed mister de svenske kroner noget af medvinden fra renterne,« bemærker Kim Blindbæk.

Kører man over Øresundsbroen for at grænseshoppe i Sverige, så er en lav svensk krone godt nyt.

Er man modsat en dansk virksomhed, der eksporterer til Sverige, så er den svage svenske krone »en stor udfordring«, fordi eksporten bliver mindre værd for danske virksomheder, påpeger seniorøkonomen.

Læs også: Snart bliver din elregning igen dyrere