Henter kommentarer

Vil du udnytte den lave svenske krone? Sådan får du mest for pengene


Den svenske krone vælter ned, og derfor er der besparelser at hente ved at tage et smut over Øresund og handle ind.

Men det er ikke alle varer, der er billigere i Sverige, og inden man går amok i svensk grænsehandel, bør man gøre sig nogle overvejelser, for ellers kan turen ende med at blive en dyr fornøjelse.

Sådan er anbefalingen fra Ida Moesby, der er forbrugerøkonom i Nordea.

»Der kan være store besparelser i Sverige nu, hvor den svenske kronekurs er tæt på historisk lav. På nogle varegrupper sparer man omkring 5 procent, men jeg har også set eksempler på, at man sparer op mod 40 procent,« siger Ida Moesby.

Læs også: Marie og Peter traf vildt boligvalg - bur i hus på 24 kvadratmeter

Kigger man over flere år, så er det generelt billigere at købe ind i Sverige end i Danmark, hvilket blandt andet skyldes andre momssatser.

Besparelserne på den anden side af Øresund er svulmet op den seneste tid, fordi den svenske krone er væltet ned i kurs siden august. En svensk krone koster i øjeblikket omkring 0,66 danske kroner, og det kan give blod på tanden til danske tilbudsjægere.

Læs også: Forbrugerøkonom advarer mod shoppingfælde

Den svækkede svenske krone gør, at danskerne især kan spare penge på at købe tøj, sko og fritidsudstyr i Sverige. Omvendt er besparelserne beskedne på eksempelvis elektronik, forklarer Ida Moesby, der har fulgt prisudviklingen på en række varer i Sverige.

»Tommelfingerreglen er, at svensk producerede varer er de billigste, når kronekursen er lav, fordi dem kan svenskerne selv lave uden at importere. Når kronekursen er lav, er det dyrere for svenskerne at importere varer, og fordi det meste elektronik ikke er lavet i Sverige, så skal det importeres,« forklarer Ida Moesby.

Læs også: Saxo Bank ser stort potentiale i særlig sektor - fremhæver 29 aktier

Det kan også give mening for danskere at tage turen over Øresund og fylde indkøbsvognen op med dagligvarer, forklarer Ida Moesby. Det skyldes helt generelt, at svenskerne blot betaler 12 procent i fødevaremoms mod 25 procent i Danmark.

Ting såsom massage, tandlæge og andre serviceydelser kan muligvis også være billigere på den anden side af Øresund, lyder det.

Inden man begiver sig ud på et svensk shoppingeventyr, så råder Ida Moesby til, at man i forvejen laver en plan for, hvad det er, man skal købe. Ellers risikerer man at blive grebet af en tilbudsrus og til syvende og sidst slet ikke at spare noget.

Se også: 7 lette råd: Sådan kommer du i gang med at investere

Derudover bør man medregne transportomkostningerne ved at tage et smuttur til Sverige, når man skal se på, om turen kan svare sig.

»Det er også en god idé, at man ikke venter for længe med at udnytte kronefaldet. Hvis man først vil til Sverige om tre måneder, så kan det være, at den svenske krone er steget i mellemtiden,« siger Ida Moesby.

Vrager man selve udflugten til Sverige, så kan det også være muligt at spare penge ved at købe ting online fra Sverige, påpeger Ida Moesby. For at undgå svindel kan man kigge efter hjemmesider med Trygg E-handel, som er den svenske pendant til det danske e-handelsmærke.

Euroinvestor har lavet sit eget lille prissammenligningstjek på en række varer købt i henholdsvis Sverige og Danmark. Her er der – lidt overraskende – flest penge at spare på en iPhone:

Kilde: Euroinvestor ud fra virksomhedernes hjemmesider pr. 11.4.2023. Omregnet 1 svensk krone = 0,66 dansk krone.

Læs også: Mere positive end andre: Så store prisfald ser Arbejdernes Landsbank på boliger

Læs også: Efter flere års vokseværk i udlån: 'En markant opbremsning'