Henter kommentarer

Marie og Peter byggede deres drømmehus - bor på 24 kvadratmeter


På Djursland står et træhus på 24 kvadratmeter.

Det lille hus minder på mange måder om alle mulige andre huse. Det har både stue, køkken, pejs og hems – og sågar et lille klædeskab, som husets beboere med et smil i stemmen kalder deres »walk-in closet«.

I huset bor ægteparret Marie og Peter Cox. Selvom huset indeholder mange af de samme ting som huse i millionklassen, så er deres brune træhus særegent:

Se billederne: Sådan bor ægtepar på 24 kvadratmeter

Huset er 8 meter langt og 3,1 meter bredt, og det har kostet 150.000 kroner samt en masse knofedt at bygge.

Marie og Peter Cox bor i et lille hus, et såkaldt tiny house, der per definition er under 50 kvadratmeter. Det samme gør et stigende antal mennesker, særligt amerikanere, som har skrottet tanken om, at lykken findes i enorme villaer med ubrugte kvadratmeter og en tilhørende milliongæld.

Tiny house-bevægelsen plæderer i stedet for, at man skærer ned og udnytter sine kvadratmeter bedst muligt, alt i mens man passer på pengepungen og miljøet.

At være gældfri

Drømmen om et tiny house fandt vej til ægteparret, efter de havde afsluttet deres uddannelser i København.

I studetiden havde parret både prøvet at bo i en etværelseslejlighed, i en lidt større studiebolig og til sidst i et kolonihavehus på 25 kvadratmeter.

Læs også: Kendt ekspert byggede selv på sit hus – det var billigere end at gå på arbejde

Med to uddannelser i rygsækken stod et nyt kapitel for døren, men ægteparret, der jagter drømmen om økonomisk frihed, følte sig ikke fristet til at tage den slagne vej og købe en stor bolig. Derfor kiggede de andre veje og overvejede blandt andet at ombygge en varevogn til at bo i, inden valget faldt på et tiny house.

»Vi har i virkeligheden valgt et tiny house af to grunde. For Marie var bæredygtigheden vigtig, så man ikke varmer en kæmpe bolig op for kun at bruge 30 procent af kvadratmeterne hver dag,« siger Peter Cox og fortsætter:

»For mig var det økonomiske aspekt vigtigt. At vi ikke gik i gæld og var tvunget til at arbejde for at have en bolig.«

Læs også: Højsæson for sommerhussalg: Det skal du være opmærksom på

Den gennemsnitlige danske boligejer bar i 2020 rundt på en realkreditgæld på 1.425.000 kroner. Peter og Marie Cox byggede deres tiny house for 150.000 kroner uden at låne en krone, og de sørgede for at få mange genbrugsmaterialer med i projektet som muligt.

En gammel bådtrailer er eksempelvis husets fundament, og den flytbare konstruktion har gjort, at parret har rykket deres tiny house ad flere omgange.

Parret har bygget deres hus på en bådtrailer, så huset kan flyttes rundt Vis mere

Tænkt over indretningen

At netop en bådtrailer skulle blive grundstenen i deres nye bolig var ikke givet, da Peter og Marie Cox lagde sig fast på, at de skulle bo i et tiny house for cirka fem år siden.

Faktisk overvejede parret at købe et tiny house hos et firma, som specialiserer sig i små huse. Men prisen var høj, og i stedet valgte ægteparret at få en konsulent med på sidelinjen og bygge selv.

Læs også: Sådan blev boligøkonomen gældfri på den halve tid

I 5,5 måneder knoklede parret med søm, planker og alt derimellem, indtil det lille hus var beboeligt nok til, at man kunne spise og sove der.

»Det var virkelig en stejl læringskurve, for ingen af os havde særlige færdigheder indenfor håndværk. Der var lange byggedage, og man er virkelig træt om aftenen. Men det er helt klart en oplevelse, vi ville have gjort igen,« forklarer Peter Cox.

Ægteparret har nu boet tre år i deres hus, som i den ene ende har en lidt forhøjet stue ovenpå bådtrailernes forhjul. I midten er der køkken til hver side og et spisebord, som kan klappes ned. I den anden ende er der walk-in closet og en hems med fire trapper, der også fungerer som opbevaringsskabe.

En stor stue var en prioritet for ægteparret, og for nylig er der blevet plads til en lænestol også Vis mere

Mod syd har huset et stort vinduesparti for at solens stråler kan slippe ind og opvarme rummet, og der er tænkt nøje over udnyttelsen af de 24 kvadratmeter – som faktisk bliver til 19,7 kvadratmeter indvendigt, når murene trækkes fra.

»Næsten alt er specialdesignet, fordi alting er nødt til at have flere funktioner. Marie fik for eksempel en lænestol i fødselsdagsgave, og den fik vi plads til ved at skære en tredjedel af sofaen af,« forklarer Peter Cox.

Læs også: Boligrenterne dykker: Billigere lån står klar i kulissen

Brusebade klarer ægteparret i det lokale træningscenter, og toilettet er rykket udenfor, selvom den oprindelige plan var at have det i huset.

Så meget betaler de

Alt i alt betaler ægteparret i omegnen af 4.000 kroner om måneden for at have tag over hovedet.

Det inkluderer leje af den grund, hvor deres hus står lige nu, og deres løbende forbrug. Forsyningsnet med el og vand får parret adgang til ved at være koblet på via et nabohus. Varmen klares om vinteren med to stykker brænde på pejsen om morgenen – og yderligere to stykker om aftenen, når det er allerværst.

Læs også: Danske Bank: Så meget vil huspriser falde

Efterhånden har Marie og Peter Cox – som var begge højskolelærere, indtil Peter blev selvstændig indenfor online marketing – udnyttet, at deres hjem er flytbart:

»Vi har prøvet at bo ved den arbejdsplads, vi var på. Vi har også prøvet at bo ved en lokal, hvor vi fik lov til at sætte os der. Vi har også prøvet at være på en mark. Og nu undersøger vi at købe en grund og stille os på den,« forklarer Peter Cox.

Set i bakspejlet fortryder ægteparret ikke deres boligvalg. De ville være klar til at bygge det hele igen, lyder det. Men måske kunne de godt have brugt to kvadratmeter mere til at hænge jakken eller stille våde støvler. Eller et gæsteværelse til folk, der kommer på besøg langvejs fra.

»Men man kan jo sove på sofaen, og det har været løsningen indtil videre,« indskyder Peter Cox.

Ægteparret er dog helt bevidst om, at deres boligvalg næppe er for alle. Nogle har brug for mere plads end dem, lyder det. Og derfor er deres råd altid, at man flytter i et kolonihavehus en rum tid, inden man forfølger tiny house-drømmen.

Sådan så hemsen og walk-in closet ud, da huset næsten var færdigt Vis mere

Læs også: Storbank ser stort potentiale i europæisk gigant

Læs også: På boligjagt? Nu er det blevet en smule nemmere