Henter kommentarer

Verdens største kapitalforvalter: Investorerne kan ikke ignorere det længere


Bedst som de sorte energi- og olieaktier oplever en kursfest uden lige, kommer verdens største kapitalforvalter Blackrock med en markant melding: Investorerne kan ikke længere ignorere, at omstillingen til en CO2-neutral økonomi er på vej.

Omstillingen vil vare i årevis, og det betyder, at grønne aktie og sektorer vil få en helt anden prisfastsættelse end andre sektorer. Det skriver Blackrock i deres seneste nyhedsbrev.

Faktisk er de grønne sektorers omstilling på aktiemarkedet allerede i fuld - på trods af, at grønne aktier har fået læsterlige klø mens sorte energiaktier er gået i vejret i de seneste 12 måneder.

Læs også: Danmarks rigeste mand køber op i aktie

Ifølge Blackrock - som i øvrigt er storproducent af passive indeksfonde under brandet Ishares - har de i en større analyse fjernet en række drivkræfter, der på kortere sigt kan mudre billedet af en underliggende strukturel forandring på de finansielle markeder.

Eksempler på de faktorer, der påvirker afkastet kortvarigt, er nyheder om virksomhedernes indtjening eller de modeluner, der fra tid til anden opsluger markedsdeltagerne.

Læs også: Se listen: Her er danske aktiers udbytte

Men hvis omstillingen på aktiemarkedet er reel og har meget krudt i sig, hvorfor har sorte aktier udløst en så markant optur i det seneste år? Spørger kapitalforvalteren selv i nyhedsbrevet, og leverer svaret:

»Kontekst er nøglen. For det første korrigerer vores analyse for faktorer, der ikke er direkte knyttet til den langsigtede overgang, såsom stigende efterspørgsel midt i den unikke genstart af økonomisk aktivitet sidste år. Dette afslørede en underliggende skrøbelighed på energimarkederne: En blanding af geopolitiske faktorer og vejrrelaterede forsyningsafbrydelser ramte, ligesom de europæiske lagre var lave. Resultatet: stigende priser på fossile brændstoffer og deres producenter. For det andet fortæller udviklingen af ​​traditionelle energiaktier dig noget om, hvordan økonomien i øjeblikket er forbundet. Men det siger ikke noget om, hvor det er på vej hen.«

Omstillingen vil være massiv, fastslår Blackrock. Men det betyder ikke, at der vil komme perioder, hvor sorte virksomheder ikke klarer det godt på markedet.

»Der vil være perioder, hvor traditionel energi kan drage fordel af uoverensstemmelser i udbud og efterspørgsel.«

De ekstra investeringer i vedvarende energi har ikke kunnet holde trit med lavere investeringer i fossile brændstoffer. Og jo højere priserne på fossile brændstoffer er, jo mere konkurrencedygtige bliver vedvarende energi, lyder det.

»Udsigterne for vedvarende energi er lyse, og vi ser også fossile brændstoffer med lavere kulstofindhold spille en nøglerolle i at sikre kontinuiteten af ​​energi til en overkommelig pris under overgangen. Verden bliver nødt til at passere gennem nuancer af brunt og grønt for at nå netto-nul i 2050, tror vi.«

»Vi ser, at overgangen driver en relativ afkastfordel for grønnere sektorer som tech og sundhedspleje frem for brunere sektorer som energi i de kommende år, alt andet lige. Der vil være perioder, hvor brunere aktiver klarer sig bedre, og vi ser investeringsmuligheder i lavprisolie- og gasproducenter, der fører dekarbonisering inden for deres sektorer.«

Blackrock advarer derfor også mod helt at ekskludere investeringer i olieaktier.

Læs også: Chefstrateg: Sådan vil aktiemarkederne reagere på en invasion af Ukraine

Læs også: Disse ting bør du gøre, før årsopgørelsen lander