Henter kommentarer

Vild udvikling i danske aktier: 'Det er voldsomme tal'


Siden november i 2021 er det danske eliteindeks, C25, faldet 16,5 pct. og har ikke givet afkast i knap tre år.

Sådan skriver Børsen, der har kortlagt udviklingen i de danske aktier de seneste fem år.

Værst ser det ud for aktier i høreapparatselskabet GN Store Nord, medicovirksomheden Ambu og den grønne gigant Ørsted, der alle er faldet mellem 71 pct. og 78 pct. I alt har 14 aktier tabt pusten med mere end en tredjedel, siden de ramte deres topniveauer, mens ni aktier er halveret.

»Det er voldsomme tal. Danske aktier har fået hård medfart, efter det var et af vindermarkederne under coronakrisen, hvor grøn energi så interessant ud. GN Store Nord sprøjtede headset ud til hjemmearbejdspladserne, Netcompany gav forhåbninger om høj vækst, mens Ambu blev talt op i skyerne nærmest. Verden er vendt 180 grader siden da,« siger Lars Hytting, chef for aktiehandel hos Artha Kapitalforvaltning, til mediet.

Du kan klikke ind på eksempelvis GN Store Nord eller Ørsted og se, hvordan aktiekursen har udviklet sig.

C25-indekset består af de 25 mest omsatte børsnoterede danske aktier på Københavns Fondsbørs. C25-indekset bliver revideret to gange om året – i juni og december.

Hvis selskaber uden for indekset i mellemtiden har opnået større omsætning erstatter de de mindre omsatte selskaber i det toneangivende aktieindeks.

Læs også: Ikke én analytiker anbefaler at sælge amerikansk tech-mastodont

Læs også: Aktiestrateg advarer mod udviklingen: De her aktier er sårbare – kan blive mindre værd