Henter kommentarer

Wall Street lod champagnen poppe - men så åbnede Powell munden

Foto: TIMOTHY A. CLARY
Vis mere

 

Der var lagt i ovnen til solide stigning på verdens største aktiemarked onsdag aften dansk tid. De tre ledende indeks stod til solide stigninger allerede fra åbningen, og da den amerikanske centralbank meldte ud om renten kl. 20.00 samt en plan for nedtrapningen af obligationskøb skød markedet så kraftigt i vejret, at Nasdaq-indekset var vel over 3 pct. oppe.

Så gik centralbankchefen Jerome Powell på talerstolen til den digitale pressekonference. Et spørgsmål - eller rettere et svar fra Powell - fik markedet til at se rødt og luften sev fuldstændigt ud af af festballonen.

Powell gjorde det nemlig klart, at økomien er så stærk, at der »er god plads til at hæve renterne« uden, at det rammer arbejdsmarkedet.

Federal Reserve har to langsigtede mål: En inflation forankret omkring 2 pct. og fuld beskæftigelse. Selv om centralbanken understregede, at obligationsopkøbene ville blive aftrappet i takt med papirernes udløb, så er det nu engang styringsrenten, der stjal billedet på Wall Street.

Powell indikerer, at periooden med rentestigninger kan være af en længerevarende periode.

Finanstjeneste MarketWire kan i øvrigt berette om følgende bevægelser på markedet onsdag aften:

Meldinger fra Microsoft og Texas Instruments samt Mattels genvundne rettigheden til Disneys prinsesser og filmserien Frozen sendte de to selskaber op.

Legetøjsproducenten Mattel, der laver alt fra Barbiedukker over Hot Wheels og Fisher Price, var helt oppe i et plus på over 11 pct. - men endte med en fremgang på 4,3 pct.

Plusset kom, efter at selskabet kunne fortælle, at det har genvundet rettighederne til at producere legetøj baseret på Disneys prinsesser og filmserien Frozen. Mattel regner med, at legetøjet vil være at finde på hylderne i 2023.

Mattel, der er den næststørste legetøjsproducent i USA, tabte i 2016 rettighederne til konkurrenten Hasbro. Og den enes brød er som bekendt den andens død, så mens Mattel vandt , faldt Hasbro omvendt 6,1 pct.

Hasbro har ikke kommenteret tabet men kunne i stedet fortælle, at selskabet har fornyet sin aftale med Disneys Star Wars samt en ny aftale om at udvikle legetøj til Indiana Jones-filmene.

Onsdag stod investorerne ellers på et solidt fundament af positive regnskaber. Blandt andet var softwarekæmpen Microsoft kommet bedre ud af sit forskudte andet kvartal end ventet blandt analytikerne.

Omsætningen landede på 51,73 mia. dollar mod ventet 50,87 mia. dollar ifølge et estimat fra Bloomberg News.

Microsoft steg 2,9 pct.

Der var også rift om den amerikanske chipproducent Texas Instruments, der landede en justeret indtjening per aktie på 2,27 dollar i fjerde kvartal mod ventet 1,94 dollar.

Aktien endte 2,5 pct. højere.

Også chipkæmpen Intel steg 1,4 pct. inden sin regnskabsmeddelelse, der var stillet i udsigt efter børslukketid.

Og elbilproducenten Tesla, der også gjorde status efter børslukketid, steg 2,1 pct.

Læs også: Nykredit: Udsigt til højere rente – kun uventet chok kan ændre det

Læs også: Verdens vigtigste centralbank: Der vil snart komme en rentestigning