Henter kommentarer

'Boligrenterne brager ned': 5-procentlånet kan snart være fortid


»Bevægelserne på rentemarkederne er vilde i de her dage.«

Det er meldingen fra Brian Friis Helmer, der er privatøkonom i Arbejdernes Landsbank på en formiddag, hvor 'renterne brager ned', beskriver han.

Det rammer også de danske realkreditrenter, hvor 5-procentlånet med afdrag hastigt nærmer sig kurs 100.

Læs også: Boligmarkedet er fortsat under pres: Her er prisfaldene accelereret

Han forklarer, at i skrivende stund lyder gennemsnitskursen på 99,8, og det er blot to dage siden, at kursen var helt nede i 98. Også 5-procentlånet med afdragsfrihed rør på sig, og her er kursen i skrivende stund 99.

»Det betyder, at 4-procentlånet nu står på tærsklen til at kunne blive det toneangivende igen. Det er på ingen måde usandsynligt, at vi kommer til at se yderligere kraftige udsving i renterne i den allernærmeste tid. Der er nogle heftige kræfter i gang, og store centralbanker har rentemøder på menuen i de kommende uger,« lyder det fra privatøkonomen.

Senest 5-procentlånet med afdrag var lukket for tilbud var i midten af februar, men har siden da ligget til en kurs under 100. Det kan meget vel være fortid, hvis kurserne fortsætter opad, forklarer Brian Friis Helmer.

Læs også: Højeste antal i to år: 'Det er ikke overraskende'

De seneste år har budt på nogle vilde udsving for boligrenterne.

Da 2022 tog sin begyndelse var renten på et 30-årigt fastforrentede lån nede i 1,5 pct. I løbet af året steg renterne, så man i slutningen af september kunne åbne for 6-procentlånet.

Senere faldt renten tilbage, og da 2023 startede var det toneangivende lån 4 pct. Renterne steg igen, og for kun en uge siden var der snak om, hvorvidt 6-procentlånet skulle genåbne. Det kom dog aldrig så vidt, og i skrivende stund er 5-procentlånet det toneangivende.

Læs også: Dobbelt rentesmæk på vej til to grupper boligejere

Læs også: Dette atypiske lån har boligøkonomen selv