Henter kommentarer

Dobbelt rentesmæk på vej til to grupper boligejere


12.000 danske boligejere står til at få to gok med rentehammeren, nå kalenderen viser 1. juli.

For den dag får 3.000 danskere med et RenteMax-lån et nyt rentetillæg og renteloft.

Samtidig skal 9.000 danskere med F-kort have nyt rentetillæg.

Og det højere rentetillæg samt -loft kommer oveni, at renten på boligejernes lån i sig selv står til at stige.

Det påpeger Sune Malthe-Thagaard, der er boligøkonom i landets største realkreditinstitut, Totalkredit:

»Alle boligejere med F-kort og RenteMax-lån bliver ramt af, at Den Europæiske Centralbank kommer til at sætte deres styringsrenter yderligere i vejret. De skal derfor betale små 1 procentpoint mere i rente 1. juli, hvis vi får ret i vores renteforventninger,« konstaterer boligøkonomen og tilføjer:

»Men de af dem, der samtidig skal have fastsat nyt rentetillæg får et ekstra rentegok i nødden. For F-kort stiger tillægget for 9.000 boligejere fra 0,12 til 0,6 procentpoint – altså en stigning på 0,48 procentpoint.«

Læs også: Tesla med nyt træk: To modeller får prishug

Derudover kan boligejere med RenteMax-lån forberede sig på, at deres renteloft stiger fra 1,5 pct. til 6 pct., lyder det.

Rentesmækkene kommer til at gå hårdest ud over boligejere med et RenteMax5-lån. Her vil ydelsen stige med 1.000 kroner per lånte million, hvis man afdrager – og cirka det dobbelte, hvis man ikke afdrager, vurderer boligøkonomen.

For boligejere med F-kort-lån, der skal have ny rente og nyt rentetillæg, bliver merregningen mindre. Det skyldes, at de allerede har taget en stor del af rentestigningen ved rentehoppet til nytår. Ydelsen stiger cirka 450 kroner efter skat pr. lånte million kroner.

»Rentehoppet er mindre end ved nytår, men kan stadig mærkes. Merregningen ser ud til at blive cirka 5.500 kroner om året efter skat på et lån på 1 million kroner. Er lånet afdragsfrit, er stigningen cirka det dobbelte,« siger Sune Malthe-Thagaard.

På F-kort lån gælder det, at renten fastsættes hvert halve år ud fra bankernes indbyrdes rente, den såkaldte CITA6-rente. Derudover kommer et rentetillæg, der typisk fastsættes med få års mellemrum.

Læs også: Så meget giver danskerne i lommepenge

Læs også: En fejl mange begår i deres årsopgørelse