Henter kommentarer

Højeste antal i to år: 'Det er ikke overraskende'


Det er blevet sværere for danskerne at få deres privatøkonomi til at hænge sammen samtidigt med at det ikke længere går nær så stærkt på boligmarkedet.

Det vidner antallet af tvangsauktioner på, som steg i februar til 153 tvangsauktioner ifølge nye sæsonkorrigerede tal fra Danmarks Statistik.

Det er 42 flere end i januar, hvor der til sammenligning blev berammet 111 tvangsauktioner. Samtidigt er det det højeste antal tvangsauktioner siden december 2020, og dermed i mere end to år.

»Vi har set en stigende tendens i antallet af tvangsauktioner de seneste måneder, og februar var desværre ingen undtagelse. Det er ikke overraskende, eftersom den højere rente og inflation gør det sværere for mange familier at få pengene til at slå til. Samtidig er boligmarkedet bremset op, hvorfor man ikke kan være sikker på et lynsalg, selv om man sætter sin bolig til salg for en 'skarp' pris,« lyder det fra Lise Nytoft Bergmann, der er boligøkonom i Nordea Kredit.

Læs også: Dette atypiske lån har boligøkonomen selv

I en historisk kontekst er der dog stadig tale om et lavt antal tvangsauktioner, selvom dagens tal kan altså være et forvarsel om nye tider for tvangsauktionerne, lyder det fra Brian Friis Helmer, der er privatøkonom i Arbejdernes Landsbank.

»Vi forventer da heller ikke, at det ultralave antal tvangsauktioner fra sidste år varer ved, som vi bevæger os længere ind i 2023. Her kan vi igen få en periode, som byder på flere tvangsauktioner, end vi har været vidne til de seneste par år,« siger han.

Han tilføjer, at de dog ikke forventer en gentagelse af finanskrisens efterdønninger, hvor vi i årene 2010-2012 nåede op på over 5.000 tvangsauktioner om året. Både boligmarkedet og boligejerne står et helt andet og bedre sted i dag på et langt mere robust ståsted, ifølge privatøkonomen.

Læs også: Udvikling på boligmarkedet fortsætter ned: 'Det lægger en hånd under boligpriserne'

Læs også: Næsten hver andet hus sælges med rabat