Henter kommentarer

Disse boligejere bliver forgyldt af de nye boligskatteregler


De nye ejendomsvurderinger har skabt kaotiske tilstande for boligejerne. Nu viser det sig tilmed, at nogle københavnske boligejere står til at få både i pose og i sæk, når det kommer til de nye boligskatter.

Det gælder vel og mærke de københavnere, der ejer et hus. 

B.T. og Euroinvestor samarbejder - derfor findes artiklen også på B.T.

De har nemlig både udsigt til en lavere skat og en bolig, der stiger i værdi. Det vurderer Curt Liliegreen, der er direktør i Boligøkonomisk Videncenter, overfor Euroinvestor.

Efter der er kommet nye ejendomsvurderinger i sidste uge, så er det nok næppe gået nogens næse forbi, at danske boliger skal beskattes på en ny måde. Som resultat deraf kan københavnske husejere se frem til at få en noget lavere skatteregning.

»For et typisk hus i København, som koster lidt over 7 millioner kroner, der taler vi om en skattelettelse i størrelsesordenen 15.000 kroner om året,« påpeger Curt Liliegreen.

Læs også: Minister deler klart budskab til danskerne: Se, hvad konkurrenten gør

Den lavere skatteregning betyder samtidig, at de københavnske huse bliver mere attraktive for købere. Af den grund forventer Curt Liliegreen, at husene i Hovedstaden stiger i pris.

»Vi skal nok regne med, at der i københavnsområdet kommer en prisstigning i størrelsesorden mellem 3 og 5 procent på huse,« vurderer Curt Liliegreen.

I kroner og ører svarer det til, at et almindeligt hus i København til omkring 7 mio. kr. vil koste 350.000 kr. mere som følge af den ændrede boligskat. 

Læs også: Rentechokket fortsætter: Så mange milliarder skal danske boligejere betale mere i rente

Curt Liliegreen understreger dog, at hans 40 års erfaring med boligmarkedet har lært ham, at tingene sjældent udfolder sig, som man regner med, fordi psykologi, renter og andet også påvirker boligpriserne.

Men uanset hvordan det går med priserne, så er det et faktum, at de københavnske husejere står til at få en skattelettelse, fordi skævvridningen mellem henholdsvis husejere og lejlighedsejere skal udlignes.

I mange år har lejlighedsejere nemlig betalt en »kunstigt lav skat«, forklarer Curt Liliegreen, men det bliver der gjort op med.

Læs også: Storbanker på stribe hæver indlånsrenten

Derfor har lejlighedsejere åbnet deres nye ejendomsvurderinger og set en voldsom stigning i deres grundværdi, fordi grunden nu skal beskattes ud fra, hvad den maksimale udnyttelse af etageejendommens grund kunne være. 

Det betyder, at Københavns Kommune får flere skattepenge fra ejerlejlighedsejere end før, men i følge loven må kommunen ikke samlet tjene mere på at beskatte boligerne. Så fordi lejlighedsejerne betaler mere skat, kan husejerne slippe med mindre.

I praksis sker det ved, at man sænker grundskyldspromillen med 85 pct. i Københavns Kommune, forklarer Curt Liliegreen. 

»Det er en dramatisk nedgang. Så hvis du har et hus, hvor grundværdien er steget meget, men ikke lige så meget som etageejendomme, så får du en skattebesparelse,« forklarer han.

Ifølge beregninger fra Skatteministeriet selv, så får et typisk hus til 7,2 mio. kr. en årlig skattebesparelse på 16.000 kr.

Et billigere hus til 5,1 mio. kr. sparer 18.200 kr., og et dyrere hus til 10,5 mio. kr. sparer 6.900 kr. 

På Frederiksberg er der også udsigt til, at husejerne får en skattelettelse.

Læs også: Købere jagter skatterabat: Boligmarkedet oplever momentum

Læs også: Iværksætter fra Løvens Hule har lavet markant billigere boligmodel end Vurderingsstyrelsen