Henter kommentarer

En udvikling på boligmarkedet vækker opsigt: 'Det er bekymrende'


Boligmarkedet er tilsyneladende begyndt at slå sprækker, og nu er der flere ejerlejligheder til salg, end der har været i 11 år.

Den udvikling vækker opsigt hos Nordea Kredits boligøkonom, Lise Nytoft Bergmann.

Hun peger på, at der er 8.569 lejligheder til salg, hvilket overstiger det sædvanlige udbud på mellem 6.000 til 8.000 lejligheder.

»Det historiske gennemsnit siden 2010 ligger på 7.313 stk., og udbuddet er således steget så meget i 2022, at man i dag godt kan kalde det ’højt’. Det vækker bekymring for fremtiden,« siger Lise Nytoft Bergmann.

Det stigende boligudbud er blot et af flere advarselstegn på boligmarkedet. Euroinvestor har løbende beskrevet, hvordan boligsælgere må give større afslag i prisen for at komme af med deres bolig.

Samtidig er huspriserne i tredje kvartal faldet med 2,7 pct. og 4,7 pct. for lejligheder. I hovedstatsområdet er prisfaldet på lejligheder endnu voldsommere med knap ni pct. – og flere røster spår, at der er lagt i kakkelovnen til yderligere fald.

Lise Nytoft Bergmann påpeger, at det kraftigt stigende udbud af lejligheder skyldes, at køberne holder sig væk. For realiteten er, at der sættes lidt færre lejligheder til salg end for et år siden – men alligevel er udbuddet stigende.

»Det skyldes, at køberne holder sig væk af frygt for yderligere prisfald, og fordi det er blevet sværere og dyrere at låne penge i takt med at renten og inflationen er steget,« forklarer Lise Nytoft Bergmann.

Den galopperende inflation og centralbankernes iver for at hæve renten har påvirket boligmarkedet, hvor et fastforrentet boliglån aktuelt har en rente på 5 procent. Det er en mangedobling i forhold til for et år siden, hvor renten var i omegnen af 1-1,5 procent.

Inddrager man også huse og sommerhuse, så er boligudbuddet steget med 1.557 styk, svarende til 3,6 pct., den seneste måned. Det viser, at en alvor har ramt boligmarkedet i år, og at boligerne ikke længere sælger sig selv, lyder det.

Lise Nytoft Bergmann bemærker dog, at selvom udbuddet er steget kraftigt de sidste otte måneder, så er det samlede niveau stadig ikke alarmerende.

Det er snarere hastigheden, hun holder et vågent øje med.

»Lige nu er der nogenlunde det samme antal boliger til salg, som i sommeren 2020. Det er derfor ikke antallet af udbudte boliger, der bekymrer, men derimod den hastighed, som udbuddet stiger med,« siger hun.

Det samlede boligudbud er steget med 26 pct. det seneste år, og med 45 pct. siden boligudbuddet var lavest ved indgangen til marts 2022.

Læs også: Flere milliardrabatter på boligmarkedet

Læs også: Cheføkonom: 'Et sundhedstegn' i en tid, hvor danskernes pengepung skrumper