Henter kommentarer

Godt nyt til disse boligejere: Her er priserne banket op


Nogle af landets allerklogeste hoveder, de økonomiske vismænd, regnede sig i foråret 2023 frem til, at 2023 ville blive et rædselsår for danske boligejere.

Huspriserne ville falde med hele otte procent, lød det i vismændenes prognose for dansk økonomi i maj sidste år. Bankøkonomer og analytikere stemte i: De høje renter ville tage luften ud af boligmarkedet. Virkeligheden ville det anderledes.

B.T. og Euroinvestor samarbejder - derfor er artiklen på B.T.

Huspriserne steg nemlig i gennemsnit med ganske pæne 3,6 procent sidste år svarende til, at en husejer med et gennemsnitlig hus på 140 kvadratmeter kunne lægge 80 tusindlapper under friværdimadrassen. Det viser friske tal fra bankernes brancheorganisation Finans Danmark og Nordea Kredit - du kan se listen med prisudviklingen i alle landsdele i bunden af artiklen.

»2023 vil blive husket som et godt år på boligmarkedet, hvor boligejerne genvandt en stor del af den friværdi, de tabte i det foregående år. Det er et meget flot comeback, som vi har været vidne til,« siger boligøkonom i Nordea Lise Nytoft Bergmann.

Læs også: Chefstrateg: Sådan vil jeg investere 100.000 kr. lige nu

Gennemsnitstallene dækker over endog meget store geografiske forskelle.

Navnlig husejerne i området København By, der dækker Københavns Kommune samt Frederiksberg, Tårnby og Dragør kommuner, har grund til at smile bredt.

Her har en helt almindelig husejer nemlig kunnet fore pudevåret med 450.000 kroner svarende til en prisstigning på 7,6 procent eller en skattefri gevinst på 37.500 kroner  om måneden.

Læs også: Særlig sektor er den bedste i år - nu har privatinvestorerne fået øjnene op for den

Før de københavnske husejere bryder ud i jubel, skal de dog erindre sig selv om, at prisstigningerne i 2023 kom oven på mindst lige så voldsomme prisfald i 2022, hvor tårnhøj inflation, voldsomt stigende renter og energikrisen efter Ruslands invasion af Ukraine tog luften ud af boligmarkedet. 

Stor gevinst til københavnske husejere. Vis mere

Mens københavnerne er ved at genvinde de tabte friværdier, ser det anderledes ud for husejerne på det østlige Sjælland, hvor priserne faldt med i gennemsnit 10.000 kr.  i 2023 for et typisk hus på 140 kvadratmeter.

En my bedre gik det nordjyderne, der ved indgangen til 2024 kunne konstatere, at deres huse hverken var blevet mere eller mindre værd i det forgangne år. Prisudviklingen viste nemlig et rundt nul, da året var omme.

»Hvis boligejerne havde haft mulighed for at 'sælge' 2023 for en stigning i huspriserne på 3,6 procent og i ejerlejlighedspriserne på 8,3 procent, så tror jeg, at de fleste havde gjort det ved årets indgang. Dengang var forventningerne til boligmarkedet rimeligt dystre oven på et år med høj inflation og heftige stigninger i renten. Så boligejerne kan være super tilfredse med den udvikling, boligmarkedet har taget,« siger Lise Nytoft Bergmann.

Det er den faldende inflation, den rekordhøje beskæftigelse i Danmark og pæne lønstigninger, der er den primære forklaring på de stigende boligpriser i 2023.