Henter kommentarer

Næsten halvdelen af Danmarks boligejere ramt: Ildevarslende kig i krystalkuglen


»Hvornår kommer rentefaldet?«

Det spørgsmål rejser B.T.s Penge-redaktør, Niels Philip Kjeldsen, i den nye episode af B.T.-podcasten ‘Spar Kassen’. Svarene bliver leveret af boligøkonom i Nordea Lise Nytoft Bergmann og cheføkonom i Sydbank Søren Kristensen – og der er desværre dårligt nyt til næsten halvdelen af landets boligejere.

Det har nemlig ifølge de to økonomer lange udsigter, før renterne på de lange, 30-årige realkreditobligationer vil begynde at falde mærkbart.

I dag er cirka 45 procent af boligejernes realkreditlån med fast rente, mens de resterende 55 procent er flekslån som for eksempel F-kort, F1 og F3, der har variabel rente.

Lige nu befinder markedet sig i et vadested, hvor det nervøst afventer, hvornår den amerikanske centralbankchef, Jerome Powell, tør løfte foden fra rentebremsen.

»Rentesænkningerne er i hvert fald blevet udskudt. Da vi stod i januar – altså for bare godt tre måneder siden – havde man en forventning om, at den amerikanske centralbank ville sænke renten syv gange i løbet af i år,« siger Lise Nytoft Bergmann og tilføjer:

»Det er altså blevet reduceret til en-to gange i øjeblikket.«

Det er den overraskende stærke og vedvarende vækst i amerikansk økonomi samt ikke mindst den stadig alt for høje inflation, der er årsag til, at Jerome Powell har måttet udskyde rentesænkningerne.

Lise Nytoft Bergmann er boligøkonom i Nordea Kredit. Vis mere

Renten på 30-årige, danske realkreditobligationer er tæt bundet til den ledende rente i USA, der som verdens mægtigste økonomi udstikker kursen for resten af verden, forklarer Søren Kristensen i podcasten.

Lise Nytoft Bergmann er enig.

»Når vi kigger i krystalkuglen, tror vi ikke, at der kommer til at ske ret meget med de lange renter i løbet af det næste år eller to,« siger hun.

Den toneangivende rente på 30-årige realkreditlån ligger aktuelt på fire procent, men de seneste dage er renten krøbet op ad, og vi er nu ikke langt fra, at 5-procentslånet genåbner. 

Lise Nytoft Bergmann vurderer dog, at 4-procentslånet vil være det toneangivende i de kommende par år.

Boligejere landet over venter utålmodigt på, at renterne begynder at falde. Hvad skal der til for, at det sker, og er der en udvej, hvis renterne forbliver høje? Få svarene i denne episode af B.T.-podcasten 'Spar Kassen'.