Henter kommentarer

Nyt svaghedstegn på boligmarkedet


Danskernes interesse for at låne penge til boligkøb har nået et historisk lavpunkt, der ikke er set i fem år.

For i august måned er der blot indhentet 3.855 lånetilbud til boligkøb, hvilket er det laveste siden statistikkens begyndelse i oktober 2017, skriver Finans Danmark, der har udgivet tallene.

Det er både en lavere interesse for at købe ny bolig, og samtidig en lavere interesse for at omlægge sit eksisterende boliglån, altså foretage en konvertering, der driver det lave tal, bemærker Sune Malthe-Thagaard, chefanalytiker i Totalkredit.

Læs også: Topøkonom med skarp kritik: Det er 'farlig gruppetænkning'

»Dagens tal viser to ting: for det første et boligmarked, der stadig er på vej ned i gear. Og for det andet at danskerne lige har trukket vejret i forhold til at konvertere deres lån,« forklarer han.

Det er stigende renter og energipriser, som gør ondt på boligmarkedet for tiden. Dels bidrager høje renter til, at det bliver dyrere at låne penge. Dels sørger stigende energipriser og inflation generelt for, at danskernes købekraft forsvinder.

»Et lavere rådighedsbeløb og højere udgifter til lånefinansiering gør det selvsagt sværere at købe ny bolig,« siger Ane Arnth Jensen, viceadministrerende direktør i Finans Danmark, og fortsætter:

»Derfor er det heller ikke så overraskende, at de lånetilbud, som danskerne nu indhenter, er på mindre beløb. Hvis udviklingen fortsætter, kan det på sigt betyde, at boligpriserne vil tilpasse sig den lavere købekraft hos danskerne,« siger Ane Arnth Jensen.

Læs også: Alle Fakta-butikker lukker

Det gennemsnitlige lånetilbud til boligkøb var på 2,02 mio. kr. i august. Det er en nedgang på 320.000 kr. eller 14 pct. fra februar i år, hvor danskerne havde i sinde at låne flest penge.

På det seneste har sprækker slået ned i boligmarkedet, der ellers har buldret frem under coronapandemien. Blandt andet er ejendomsmæglernes hylder begyndt at bugne, ligesom boligpriserne er begyndt at falde.

Konverteringsbølgerne bragede ind over det danske land i foråret og sommeren, hvor stigende renter fik boligejernes øjne op for, at man kunne skære en del af restgælden af ved at omlægge lånet.

Læs også: Titusindevis af danskere har gjort det: Sådan har Henrik høvlet gælden i sin bolig ned

Læs også: Aktiechef: Her er mit bedste råd til investorer med rentefrygt