Henter kommentarer

Økonomien strammer til for boligejerne


 
Det er vigtigt at kende til aktiemarkedets sektorer, for det kan ende med at sikre dig afkast. Dem kan du se mere om her.
Vis mere

Rentestigninger, højere energipriser og inflation begynder at sætte sig i økonomien hos de danske boligejere.

Og for hver tredje er boligøkonomien nu strammere end den var for et år siden, lyder det i en befolkningsundersøgelse, som analyseinstituttet Epinion har foretaget for ejendomsmæglerkæden Estate.

Selvom 37 pct. svarer, at deres boligøkonomi er enten lidt sværere eller meget sværere end for et år siden, står størstedelen af danskernes økonomi fortsat robust. Faktisk svarer 51 pct. at deres boligøkonomi er den samme nu som for et år siden, mens 9 pct. svarer, at den er enten lettere eller meget lettere end for et år siden.

Læs også: 5-procentlån har kurs mod comeback

»Der er faktisk flere i undersøgelsen, som oplever deres boligøkonomi lettere end folk, der oplever den meget sværere. Det kunne tyde på, at den stærke danske økonomi med historisk lav ledighed og store opsparinger slår igennem. Med de ekstreme prisstigninger, vi har oplevet på opvarmning og strøm, kan det undre, at ikke flere har været hårdere ramt,« siger Thomas Hovgaard, der er presseansvarlig i Estate.

Han mener, at der er grund til at være optimistisk på både vegne af danskernes boligøkonomi men også boligmarkedet generelt.

»Tallene er en god indikator for, at vi er meget langt fra hine dage i 2008, hvor boligmarkedet faldt fuldstændigt sammen. Faktisk befinder boligmarkedet sig lige nu på før corona-niveau, og den gang beskrev de fleste boligmarkedet som sundt og dynamisk,« siger Thomas Hovgaard.

Han peger, at en væsentlig grund til, at de fleste tager situationen meget roligt skyldes tiltag som skærpede krav til boligfinansiering, der blev indført efter finanskrisen i 2008, som sikrer de danske boligejere.

Læs også: 'Usædvanlig' udvikling: Flekslån er nu lige så dyrt som fastforrentet

Læs også: Trods stigning er niveauet stadig lavt: 'Problemerne på boligmarkedet er ikke løst'