Henter kommentarer

Opsigtsvækkende forskel: Disse danske boligejere vælger risikotunge lån


Konverteringsbølgerne brager i det danske land, men der er forskel på, hvor meget risiko boligejerne tager ind i deres mursten, når lånet lægges om.

I Totalkredit har mere end hver tiende med et fastforrentet boliglån på 0,5, 1 eller 1,5 pct. i rente skrottet det gamle lån for at optage et nyt og høvle gæld af.

Ud af den mængde har 35 pct. skiftet den faste rente ud med en variabel en af slagsen, og det er særligt nordjyderne, der er ivrige efter de variable lån, hvor renten har lov til at svinge gevaldigt.

»Knap 42 procent af de nordjyder, der har lagt om, er gået over til variabel rente. Og jyderne er generelt mere villige til at løbe renterisiko end sjællænderne, når de lægger lån om,« skriver Sune Malthe-Thagaaard, chefanalytiker i Totalkredit, i en kommentar.

Modsat er det sjællændere og folk i hovedstadsområdet, der fortsat ifører sig livrem og seler og vælger de fastforrentede lån.

Den lave andel i Københavnsområdet er overraskende, konstaterer Sune Malthe-Thagaard, da det traditionelt er den region, hvor flest vælger variabel rente.

Dog kan det være regler for den såkaldte gældsfaktor og belåningsgrad, der gør, at sjællænderene ikke kan få lov til at vælge variable lån, da der her er strammere krav til den økonomiske robusthed.

Andel, der konverterer til variabel rente

Kilde: Totalkredit Vis mere

Euroinvestor har tidligere talt med Henrik Steen Kademann, som er en af de boligejere, der har skiftet et fastforrentet lån ud med et variabelt F-kort-lån. I den proces har han skåret over 400.000 kroner af sin restgæld. Det kan du læse mere om her.

I årets første kvartal konverterede 39.400 danskere deres lån, viser tal fra Nationalbanken.

Læs også: Titusindevis af danskere har gjort det: Sådan har Henrik høvlet gælden i sin bolig ned

Læs også: Dette boliglån får sin højeste rente nogensinde