Henter kommentarer

Norge nægter at redde SAS


Den norske regering afviser at komme det skandinaviske luftfartsselskab, SAS, til undsætning.

Det står klart, efter den norske erhvervsminister Jens Christian Vestre tirsdag morgen har stillet sig op foran pressen og betonet, at Norge ikke vil gå ind med friske penge i SAS.

Samtidig ser Norge sig ikke som en langsigtet ejer i SAS, skriver det norske medie Dagens Næringsliv.

»Vi vil gerne hjælpe virksomheden med at finde en løsning, men det er ikke relevant for norske skatteydere at gå ind med flere penge. Det er en vigtig afklaring at give nu, hvor virksomheden går krævende dage og uger i møde,« siger den norske erhvervsminister ifølge mediet.

Den norske stat var frem til 2018 medejer af luftfartsselskabet, hvorefter man trak sig ud. Under coronapandemien lånte den norske stat 1,5 miliarder norske kroner til SAS, og den sum må delvist eller helt konverteres til aktier under særlige vilkår, betoner erhvervministeren desuden på pressemødet tirsdag.

Dermed kan den norske stat ende med at blive medarbejder af SAS igen. I skrivende stund er Danmark og Sverige hovedaktionærer i SAS og sidder hver på 21,8 pct. af aktierne.

I tråd med den norske stat har også Sverige meldt ud, at de ikke vil skyde flere penge i SAS, og at de desuden heller ikke ser sig som langsigtet ejer af flyselskabet.

Modsat har den danske regering varslet, at de gerne vil eftergive 3,5 mia. kr. i gæld, så længe andre investorer også rækker en hånd ud til flyselskabet.

Den norske regerings udmelding kommer bare dagen før, at SAS' piloter har varslet en omfattende storstrejke.

Euroinvestor har tidligere beskrevet, at SAS kæmper med et underskud i milliardklassen og dels en spareplan, »SAS Forward«, der endnu ikke er kommet fuldt på vingerne.

SAS'  ledelse mener, at der er brug for at omdanne gæld og hybridobligationer for 20 mia. svenske kroner til aktiekapital.

Ligeledes higer selskabet efter en kapitalindsprøjtning på 9,5 mia. svenske kroner for at få den storstilede redningsplan, SAS Forward, på vingerne.

Læs også: SAS-chef om ny trussel: 'Det er at gamble med selskabets fremtid'

Læs også: Strateger: Dansk C25-aktie er braget ned – derfor er den et godt køb