Henter kommentarer

| Opdateret

Kommentar: Alt du bør vide om First North i Danmark


Nasdaq First North Growth Market eller bare First North har eksisteret siden 2005 i Danmark. Det er dog først inden for de sidste fem år, at der er kommet gang i den alternative markedsplads, da 32 ud af de i alt 36 danske selskaber er børsnoteret eller flyttet til First North fra 2017 til i dag.

Flere investorer vil måske spørge sig selv, hvorfor man bør interessere sig for selskaberne på First North. Svaret er, at der er mulighed for at sprede sine investeringer i spændende vækstselskaber, der år-til-dato har givet 17% i afkast (5. april 2021), hvilket er markant over de ca. 1%, som de mere etablerede og større selskaber på hovedmarkedet (Small Cap, Mid Cap og Large Cap) har præsteret.

Figur 1:Noteringsår for nuværende danske selskaber på First North i Danmark.Note: Cleantech Building Materials and HRC World er udenlandske selskaber noteret på First North, som ikke er medtaget i opgørelsen. I 2020 er STENOCARE og Onxeo medtaget, da de blev flyttet fra henholdsvis den svenske Spotlight-børs og OMXC Small Cap. Vis mere

Risikovillig kapital til vækst

I daglig tale går First North under navnene minibørsen og vækstbørsen. Det skyldes, at de nye selskaber på First North består af mindre og unge vækstselskaber, der har brug for risikovillig kapital til at eksekvere deres vækststrategier. For mange selskaber er en børsnotering på First North et godt alternativ til venture kapital, og som investor har man mulighed for at komme tidligt med på et potentielt væksteventyr, hvor risikoen dog også er større. Således skal man forvente underskud for de fleste selskaber i de første år, da selskaberne ofte investerer massivt i at få nye kunder med henblik på at øge omsætningen.

Konkret hentede 12 ud af de 13 selskaber af nynoteringerne på First North ny kapital i 2020. Emissionsbeløbene spændte mellem FOM Technologies’ DKK 16 mio. og WindowMasters DKK 59 mio. og gennemsnitsbeløbet var på ca. DKK 34 mio. I 2021 har der været fire nynoteringer, som har hentet mellem BactiQuants DKK 27 mio. og Valuers DKK 100 mio. i ny kapital. Her kan det også nævnes, at Valuer er noteret på First North Premier som det eneste selskab i Danmark, hvilket indebærer, at selskabet skal leve op til strengere krav, der i højere grad ligner kravene på hovedmarkedet end det ”almindelige” First North.

Hvorfor bliver selskaber børsnoteret på First North?

Til forskel for hovedmarkedet har First North færre krav, når selskaber ønsker at blive børsnoteret. Til gengæld skal et First North selskab have tilknyttet en såkaldt Certified Adviser, der er en form for godkendt konsulent, der sikrer, at selskabet overholder reglerne for at være på børsen. Disse regler omfatter alt fra regnskabsstandarder til sammensætning af aktionærer. Sidstnævnte påvirker bl.a. aktiernes daglige aktieomsætning, da mange store aktionærer sidder med størstedelen af aktierne i de små vækstselskaber på First North. Det medfører blandt andet, at der er færre aktier i ”frit omløb” – dvs. aktier tilgængelig på markedet, der ikke ejes af ledelsen og storaktionærer med en ejerandel på minimum 5%. Således var den gennemsnitlige daglige aktieomsætning per selskab ca. DKK 500.000 i februar eksklusive effekten fra de nye børsnoteringer.

Selv om det er langt under selskaberne noteret på C25 (de 25 mest omsatte aktier blandt de 35 største selskaber på hovedmarkedet i Danmark målt på markedsværdi) med en gennemsnitlig daglig aktieomsætning per selskab i februar på DKK 280 mio., så er den relative andel af aktieomsætningen i forhold til markedsværdien ca. på samme niveau. En naturlig årsag til den lavere aktieomsætning i kroner er derfor markedsværdien på aktierne, der i gennemsnit er langt under selskaberne i C25. Således fremgår det i figur 2 nedenfor, at Penneo er sværvægteren på First North med en markedsværdi på næsten DKK 1,6 mia., mens der i den lave er et par enkelte selskaber med markedsværdier på kun DKK 5-10 mio.

Figur 2: Danske selskaber på First North rangeret efter markedsværdi per 5. april 2021. Vis mere

Teknologi dominerer på First North

Af de 36 danske selskaber noteret på First North i Danmark er ca. 45% af selskaberne inden for teknologisektoren ifølge den officielle branchekode, og ca. en tredjedel af selskaberne har en Software-as-a-Service forretningsmodel. Det mener jeg i høj grad er interessant, da SaaS som forretningsmodel er kommet for at blive, og potentialet er stort for de danske SaaS selskaber – det kan du læse mere om her.

Tabel 1: Overblik over danske selskaber noteret på First North i Danmark Vis mere

Andre dominerende temaer på First North er robotselskaber og clean-tech selskaber. Knap 10% af selskaberne på First North er robotselskaber. Shape Robotics er det nyeste robotselskab på First North efter en børsnotering i sommeren 2020. Selskabet udvikler og sælger robotter til bl.a. skoler i hele verden gennem forhandlere og distributører. Et andet robotselskab er Odico, der udvikler robotløsninger til byggebranchen, som muliggør den grønne omstilling i byggeriet og samtidig forbedrer produktiviteten.

Ca. 15% af selskaberne befinder sig i kategorien cleantech, da selskaberne udvikler og leverer teknologiske produkter, der reducerer miljøpåvirkninger og udnytter naturens ressourcer bedre. Det er f.eks. selskaber som WindowMaster og BactiQuant, der hører til i denne kategori samt Hydract, der ventes at gå på First North senere i april.

Af de nævnte selskaber har HC Andersen Capital en Digital IR/Corporate Visibility abonnementsaftale med Shape Robotics, Odico, Penneo, Valuer og WindowMaster. Kasper Lihn ejer ikke aktier i de nævnte aktier. 

Læs også: Kommentar: Ideer og tommelfingerregler til nybegyndere på aktiemarkedet

Læs også: Kommentar: Opturens andet år - Positivt, men med større korrektioner