Henter kommentarer

| Opdateret

Kommentar: Software-as-a-Service hitter på First North


 

Investorer bør kende til »Software-as-a-Service« (SaaS), da der i år ventes at komme mange nye SaaS-selskaber til First North.

Kort fortalt udbyder SaaS-selskaber en cloud-baseret service, som kunder kan tilgå via internettet og betale for at få adgang til gennem et abonnement. I øjeblikket har First North fem rendyrkede SaaS-selskaber noteret, som er Agillic, DecideAct, Hypefactors, Konsolidator og Penneo.

Derudover er der andre IT-selskaber noteret, hvor blandt andet Dataproces både har en konsulentforretning og en abonnementsforretning. Med henblik på nynoteringer med en abonnementsmodel ventes Nexcom at have første handelsdag på fredag den 29. januar, mens også Valuer har annonceret, at selskabet ønsker at blive optaget på First North Premier til februar.

Vigtige måleenheder for SaaS-selskaber

Som investor skal man være opmærksom på, at SaaS-selskaberne typisk befinder sig tidligt i internationaliseringsfasen med fokus på vækst. SaaS-selskabers måde at følge væksten i abonnementsbetalingerne er gennem den årlige tilbagevendende omsætning (ARR), der årliggør de månedlige abonnementsbetalinger (MRR). SaaS-selskabers ARR står hermed i kontrast til traditionelle forretningsmodeller, da SaaS-selskabers service betales månedligt som et abonnement og derfor er tilbagevendende.

Et simpelt eksempel på ARR er, at et SaaS-selskab får sin første kunde i januar 2021, der betaler DKK 100.000 om måneden i abonnementsbetaling. Dette vil give en ARR på DKK 1,2 mio., da de månedlige betalinger er opgjort på årsbasis. Lad os så antage, at SaaS-selskabet først får sin anden kunde i primo december 2021, der ligeledes betaler DKK 100.000 om måneden. Her vil selskabets totale ARR per 31. december 2021 blive opgjort til DKK 2,4m, idet man løbende årliggør de månedlige betalinger som her vil være DKK 200.000.

Læs også: Morten Springborg: De brølende eller de bæredygtige 2020 ere?

Sjældent er det helt så simpelt som så, da kunder enten kan vælge at opsige abonnementsaftalen eller tilkøbe mere og øge brugerantallet på servicen. Begrebet churn er andelen af kunder, der vælger at stoppe aftalen, mens væksten i nye brugere fra eksisterende kunder kan kaldes uplift/upselling. Tilsammen kaldes det også for net churn og er dermed en måde at følge kundernes tilfredshed med servicen.

Styrken ved SaaS – Penneo

Styrken ved SaaS-forretningsmodellen kan eksemplificeres gennem Penneo, som blev børsnoteret i juni 2020 og er steget omkring 600 % fra tegningskursen. Penneos løsning er skalerbar, da softwareopdateringer, nye features og lignende kan opdateres for alle kunder på samme tid, og nye kunder kan få adgang til softwaren til lave omkostninger. I nedenstående figur 1 rapporterer Penneo udviklingen i selskabets årlige tilbagevendende omsætning (ARR).

Figur 1: Udvikling i Penneos årlige tilbagevendende omsætning (ARR) per 30. september 2020. Kilde: Penneo  Vis mere

Her kan det eksempelvis ses, at Penneo i 2016 havde en ARR fra nye kunder på DKK 2m per 30. september 2016. I det seneste regnskab for 30. september 2020 fremgår det, at dette tal er øget til DKK 6m. Denne stigning skyldes, at eksisterende kunder har tilkøbt mere og øget brugerantallet, mens Penneo samtidig har haft en lav churn (få kunder forlader Penneo). Dette skaber derfor et solidt fundament, som Penneo kan bygge ovenpå via netværkseffekter og nye kunder i selskabets internationaliseringsstrategi. Som det fremgår af figur 1, er Penneos totale ARR på DKK 33m per 30. september 2020.

For SaaS-selskaber som Penneo i en tidlig internationaliseringsfase bør investorer derfor fokusere mere på ARR end en rød bundlinje, da alt kapital bør allokeres til udvikling af softwaren samt salg- og marketing, der skal sikre vækst i ARR.

Disclaimer: Af de nævnte selskaber modtager HC Andersen Capital betaling fra Agillic, DecideAct og Penneo for en Digital IR/Corporate Visibility abonnementsaftale. Kasper Lihn ejer ikke aktier i de nævnte aktier.

Læs også: Kommentar: Dette styrer aktieomsætningen på First North

Læs også: Lau Svenssen: Fremtidens grønne energi – Sol vil overhale vind