Henter kommentarer

Kommentar: Opturens andet år - Positivt, men med større korrektioner


 

Bull markedet for aktier gik den 23. marts ind i sit andet år, og erfaringerne peger på, at stigningstakten herfra bliver lavere og korrektionerne større end det seneste år. Det stemmer med mine forventninger: Undertonen i markederne vil i de kommende 6-12 måneder fortsat være positiv, men stigende renter og forventninger vil være kilder til modvind – og korrektioner på aktiemarkedet.

Risikofyldte aktiver er fortsat med at outperforme sikre aktiver i 1. kvartal. Efter tre kvartaler med voldsomme stigninger på aktiemarkederne, er stigningstakten ganske vist taget af i årets første kvartal, men globale aktier er ikke desto mindre steget med godt 4% år til dato. Første kvartals helt store begivenhed var dog at obligationsmarkedet (omsider) også reagerede på de forbedrede vækstudsigter, hvilket gav et meget kraftigt løft i navnlig de lange amerikanske renter. Globale aktier har derfor slået obligationer med knap 9% år til dato.

Det vildeste bullmarked i vores levetid

Det seneste år er mange rekorder blevet slået på de finansielle markeder. Sidste års coronanedtur i februar og marts var det hurtigste 30% fald nogensinde på aktiemarkedet. De efterfølgende pengepolitiske stimulanser har slået alle rekorder, og 3 af de 4 største finanspolitiske amerikanske hjælpepakker er blevet udrullet det seneste år. Amerikanske aktier har de seneste 12 måneder vist den største stigning siden anden verdenskrig.

Aktiemarkedet har mindet om et tungtlæsset fragttog. Forestil dig, at du står på en station, og der kommer et fragttog buldrende fyldt til bristepunktet med likviditet fra centralbankerne, enorme hjælpepakker fra regeringerne og coronavacciner. Hvem tør stille sig ud foran det? Ingen – heller ikke kroniske bears! Kombinationen af udsigt til genåbning og enorme stimulanser har været en ”trumf” for aktiemarkedet, som ingen har kunnet matche. I øvrigt ganske som det var tilfældet for et år siden – bare med modsat fortegn - da frygten for coronavirus lukkede den globale økonomi.

En større korrektion sandsynlig i andet halvår

Det store spørgsmål er hvornår aktiemarkedet mister fragttogets ”urørlighed” – dvs. bliver mere tosidet, og der kommer en større korrektion (+10%)? Historien peger på, at det tidspunkt nærmer sig, men jeg hælder til, at det først bliver i andet halvår, dvs. efter genåbningen og efter, at den amerikanske centralbank signalerer, at den vil reducere sine obligationskøb – og investorerne begynder at kigge ind i 2022 med noget lavere vækstrater. Men lige nu står USApå tærsklen af en genåbning, som markant vil løfte vækst og indtjening i virksomhederne. USA vil i andet kvartal opleve vækstrater, som normalt er forbeholdt Kina – og resten af den modne verden vil hen over sommeren følge i USA’s fodspor. Analytikernes forventninger har historisk været for forsigtige omkring vendepunkter som disse – og denne gang kommer vendingen med en kraft som aldrig før, drevet af genåbning og husholdninger, der står i en langt, langt bedre situation end nogensinde efter en økonomisk nedtur.

Læs også: Kommentar: USAs FAANG+ aktieeventyr er en farlig affære

Kan opbremsningen komme før? Ja hvis obligationsrenterne fortsætter deres himmelfart i de kommende måneder – men det er ikke min forventning. Obligationer ser oversolgte ud efter en meget hård start på året, og der er kommet lidt mere værdi i dem, efter at amerikanske renter nu er tæt på niveauet fra før coronakrisen. ECB har signaleret, at de vil øge deres obligationskøb i de kommende måneder for at modvirke en stigning i renterne. Dermed er der basis for, at 1. kvartals chok på obligationsmarkedet kan klinge af, at stigningen i obligationsrenten herfra bliver mere moderat, og at den kan foregå i et mere afmålt tempo. Det vil navnlig være positivt for emerging markets, hvor både valutaer og aktier siden februar har lidt under den voldsomme stigning i volatiliteten på obligationsmarkedet.

Aktieopsving intakt – men med flere nuancer

De fem tendenser for 2021 som jeg tidligere har peget på, er fortsat intakte - men de to sidste på listen er formentlig de to temaer som først vil toppe ud:

1. Aktier vil slå obligationer på 6-12 måneders sigt. Nyhedsstrømmen er positiv, og i forhold til obligationer er aktier – afhængig af marked – moderat til billigt prissat. Halvdelen af aktiers outperformance år til dato er kommet fra tab på obligationer. Endnu engang en påmindelse om, at når obligationsrenten stiger af de rigtige årsager, outperformer aktier obligationer.

2. Value aktier vil fortsat outperforme vækstaktier. Value aktier har, anført af Energi og Finans, slået vækstaktier markant i år. Jeg tror value vil fortsætte med at outperforme i 2021, drevet af stigende vækst, inflation og renter, samt af, at value aktier var blevet ekstremt billige efter i mange år at have stået i skyggen af vækstaktier. Vækstaktier, som eksempelvis Tech, FANMAG og Pharma har nærmest haft ”monopol” på at kunne levere vækst i de seneste 15 år i en verden ramt af chok som finanskrisen, handelskrisen og Corona krisen. Det monopol er blevet brudt i 2021.

3. Aktiemarkederne udenfor USA slår de amerikanske aktiemarkeder. Indrømmet: Billedet er todelt. På kort sigt får amerikanske aktier glæde af, at de enorme hjælpepakker samt at USA hurtigere genåbner deres økonomi. På den anden side er valget af Præsident Biden ”good news” for resten af verden (ex Kina), og det samme er udsigten til et USA-drevet globalt opsving, samt et fortsat comeback til value aktier som der især er mange af i Europa. Japanske aktier trives traditionelt godt med stigende vækst og renter, bl.a. pga. en stor industrisektor. Et af de springende punkter er emerging markets. Jeg hælder til at de vil klare sig bedre herfra, men hvis renter og dollar fortsætter op i for hastigt tempo, vil EM-modvinden fortsætte.

4. Cykliske aktier har slået defensive aktier meget markant siden marts sidste år, og det er et af de områder, som godt kan se en opbremsning, når vækstmomentum i den globale økonomi klinger af i 2. halvår. Der er fortsat muligheder indenfor cykliske/konjunkturfølsomme aktier, men jeg ville eksempelvis foretrække banker frem for rederier: Banker er fortsat meget billige og vil nyde godt af genåbningen, mens eksempelvis containerrederierne allerede har oplevet stor efterspørgsel under Corona krisen.

5. Small cap aktier har slået large cap aktier. Navnlig de mindre aktier i det amerikanske Russell 2000 indeks er steget meget kraftigt de seneste 5-6 måneder. Small cap outperformer normalt resten af markedet de første 12-15 måneder af et opsving, og det punkt nærmer vi os. Så i andet halvår efter genåbningen vil small cap aktier formentlig miste en del af deres fremdrift.

Læs også: Simon Richard Nielsen: Derfor skal du opføre dig som millionær, når du investerer i aktier

Læs også: Kommentar: Microsoft – USA’s svar på Novo Nordisk