Henter kommentarer

Kommentar: Sådan er det gået årets børsnoteringer på First North

Foto: Bryan Thomas
Vis mere

Efter sidste års rekordår er børsnoteringsbølgen på First North og First North Premier i Danmark fortsat ind i 2021 med i alt otte børsnoteringer og tre nye, der officielt er på vej.

Som beskrevet i en tidligere finanskommentar går unge vækstselskaber på First North eller First North Premier med henblik på at rejse ny risikovillig kapital til at eksekvere selskabernes vækststrategier. Men hvordan er det så gået med afkastet på de otte nynoteringer, og hvilke selskaber er på vej til en børsnotering netop nu?

Stor forskel i afkast

Som det fremgår i tabellen nedenfor, har der været stor forskel i afkastene for de otte nynoteringer målt fra tegningskursen til lukkekursen den 7. maj 2021.

Forskellene i afkastene kan forklares af mange faktorer, herunder markedsstemningen omkring tegningstidspunktet og de første handelsdage, værdiansættelsen af selskabet, aktieudbuddets størrelse, fortegningsbeløbet, forhåndstegnerne, overtegningen af aktieudbuddet, selskabets produkt/service, forretningsmodel og kunder, selskabets historiske vækst og fremtidige vækstforventninger samt nyhedsflowet og medieomtalen. Trods de store forskelle i de otte nynoteringers afkast vil man som investor alligevel have fået et gennemsnitligt afkast på 42%, hvis man har købt og fået tildelt aktier i alle børsnoteringerne i 2021 til tegningskursen og beholdt aktierne til og med den 7. maj 2021.

Kommende børsnoteringer

Ser vi ind i de kommende børsnoteringer på First North og First North Premier i Danmark, er der som nævnt indledningsvis tre børsnoteringer, som officielt er på vej; NORD.investments, Donkey Republic og MapsPeople. NORD.investments er en investeringsplatform, der benytter robotrådgivere til at hjælpe kunderne. Selskabet vil blive en ny type virksomhed på First North med en digital forretningsmodel, ligesom Trophy Games for nyligt blev den første spiludvikler på First North i Danmark.

Tilsvarende er Donkey Republic også på vej til en notering på First North. Donkey Republic er en førende spiller i Europa inden for dele-(el)cykler og har ca. 13.000 delecykler i mere end 75 lokationer i 14 lande. Donkey Republic kan kategoriseres som en impact investering, der følger store trends inden for den grønne omstilling, smarte byer og deleøkonomi. I kategorien impact investering har både BactiQuant og Hydract været de to bedst performende nynoteringer i år med afkast på henholdsvis 163% og 190%.

Endelig er Software-as-a-Service (SaaS) selskabet, MapsPeople, også i gang med sin tegningsperiode og forventer at have første handelsdag den 2. juni. Netop SaaS-selskaber dominerer billedet blandt børsnoteringerne i 2021, hvilket indtil nu har været Nexcom, Valuer, RISMA Systems, Impero og Digizuite. Målt på den årlige tilbagevendende omsætning (ARR) er MapsPeople det største selskab med en ARR på omkring DKK 30 millioner, og selskabet ventes også at blive noteret på First North Premier, der har strengere krav til en notering end den almindelige First North markedsplads. Selskabets største forretningsben er indendørs kort- og navigationsplatformen, MapsIndoors, der er vokset 120% årligt fra januar 2018 til januar 2021.

Af de nævnte selskaber har HC Andersen Capital en Digital IR/Corporate Visibility abonnementsaftale med Nexcom, Valuer, RISMA Systems, Impero, Digizuite, Donkey Republic og MapsPeople. Kasper Lihn ejer ikke aktier i de nævnte aktier.

Læs også: Lau Svenssen: Opkøb af egne aktier – ingen smutvej til en positiv profil

Læs også: Niclas Faurby om bølgen af børsnoteringer: To ting bekymrer mig