Henter kommentarer

Lau Svenssen: Er aktienedturen overstået?


Hovedspørgsmålet på aktiemarkedet er, om setback’et i kursniveauet er overstået, eller om vi står over for et yderligere ryk nedad, som vil indebære start på et bjørnemarked, altså en nedadgående trend.

Vi svæver fortsat oppe i nærheden af All Time High området for aktiekurserne. Regnet oppefra og ned er afstanden for de vigtigste indeks rundt 15 pct.

Advarselslampen begynder for alvor at blinke ved passage af -20 pct. Isen holder altså indtil videre. Spørgsmålet om start på et bjørnemarked er dermed ubesvaret set ud fra et kursteknisk synspunkt.

NASDAQ er trådt igennem isen

Den afgørende svækling i den sammenhæng er NASDAQ, altså de tidligere så ombejlede IT og Tech aktier – verdens fremtid ifølge en række begejstrede aktiefolk.

Det er en betænkelig struktur, at børsens spidspapirer nu peger mod Sydøst i aktiekurs.

Læs også: Lau Svenssen: En attraktiv grøn aktie i en tid med forvirring på markedet

Setback’et fremkom efter en kortvarig top i fjerde kvartal 2021 oppe over 15.000 med 16.000 som toppunkt. Adfærden blandt investorerne ved dannelse af denne bjergtinde-formation var for mig at se en koncentration af indsatsen fra IT-lovers side om de allerstørste navne på IT-listen, altså en slags ”Ekstranummer”.

Man solgte ud af de lidt lavere lag af IT-darling aktier. Håbet var blæst væk omkring deres evne til æde sig ind på topgruppens markedspositioner. Farvel til Me Too - The winner takes it all.

I år er disse stjerner imidlertid også faldet en efter en. IT-festen ser ud til at være forbi, men gammel kærlighed ruster ikke så let. Det forsinker kursnedturen for denne gruppe, som udgør verdens absolut største selskaber i børsværdi – og blomsten i USA’s erhvervsliv.

Indtil videre er konklusionen for denne førergruppe af aktier, at vi har undgået et IT-børskrak men påbegyndt en kraftig glidetur, som formentlig vil indebære et bjørnemarked for dette segment.

Perspektivet for de store NASDAQ-100 selskabers aktier er en L-formation. Det vandrette niveau kan tænkes at blive 10.000 +/- 10 pct.

Med dagens værdi på 11.994 er der 25 pct. i risiko nedad.

Spreder en nedtur sig ved flokmentalitet eller via indeksplaceringer

Den mest simple risiko er en spredning af kursfald fra IT-feltet til andre børser, hvor USA’s store, brede marked i første omgang vil stå for skud.

Da nedturen indtil videre er foregået langsomt og famlende (IT-optimismen vil ikke opgive ævred), er det lykkedes at undgå et børskrak og spredning af panik herfra. Så langt så godt.

Læs også: Simon Richard Nielsen: De store tandhjul bag historisk lave renter drejer endnu

En relateret strukturel mekanisme er dog mere håndfast end udviklingen i humøret blandt børsinvestorerne. Det drejer sig om betydningen af den store vægt af indeksbaserede placeringer. IT-aktierne indgår heri med stor vægt (angiveligt op mod 30 pct. i det globale MSCI-indeks).

Hvis der opstår udbredt frygt for et bjørnemarked, kan det udløse en bølge med neddrosling i indeksplaceringer. Derved kan der opstå en selvforstærkende bølge med udsalg af den samme cocktail af aktier. Ikke godt.

Risikoen er klart et problem, når alt for mange aktører opfører sig på den samme måde på samme tid - og ovenikøbet mener på forhånd at have opført sig klogt ved netop at opføre sig som det store flertals gennemsnit. Man skal være opmærksom på denne strukturelle risiko.

Hvis jeg har nogenlunde ret i vurderingen af down side risk til 25 pct., vil den omtalte vægtandel på 30 pct. kun resultere i et værditab på 7,5 pct. – hvortil kommer en forhåbentlig mere afdæmpet kursnedgang for de resterende 70 pct. af aktierne i disse indeksporteføljer.

Alt kan gå galt, hvis der opstår panik, men det burde ikke indtræffe.

Konklusion: risikoen i de meget store indeksplaceringer bryder næppe løs.

Millionærklubben åbner endnu engang dørene og inviterer til Lytternes Dag - live med publikum - hvor du kan møde Millionærklubbens porteføljeforvalter, Lau Svenssen og investor, erhvervsmand og redaktør på Proinvestor, Helge Larsen. Læs mere her.

Læs også: Lau Svenssen: Investering eller handel