Henter kommentarer

Maj Bank: Fortsætter The Magnificent 7?


Dette er en kommentar. Euroinvestor har tilknyttet flere personer, der kommenterer de finansielle markeder og danskernes privatøkonomi. Kommentaren udtrykker alene skribentens holdning.

  • The Magnificent 7 har givet et væsentligt højere afkast end S&P 500 siden 2019.
  • Historien viser dog, at de største selskaber har en tendens til at give lavere afkast end det resterende marked.
  • Selvom The Magnificent 7 består af en række ekstremt profitable selskaber, er det værd at overveje, hvor stor en andel af din portefølje de skal udgøre.

De syv store amerikanske selskaber Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, Nvidia og Tesla har leveret imponerende afkast de seneste år. 

Læs også: Maj Bank: Det store valgår 2024

Så imponerende, at de nu går under betegnelsen ”The Magnificent 7”. De syv aktierer siden 2019steget næsten 560 pct. Dermed har de slået det brede S&P 500-indeks, der i samme periode steg 110 pct. 

Den store stigning betyder også, at de nu udgør tæt på 30 pct. af den samlede værdi i S&P 500.

Figur 1: The Magnificent 7 har leveret afkast i særklasse

Note: Indeks 100 = 04.01.2019. The Magnificent 7 omfatter Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, NVIDIA og Tesla. Kilde: Bloomberg. Vis mere

De historiske afkast er dog ingen garanti for, at fremtiden er lige så lys. Snarere tværtimod, hvis man ser på historien. 

Læs også: Nye tal: Så meget betyder medicinalsektoren for dansk økonomi

En analyse fra det internationale investeringshus GMO, der forvalter 60 mia. dollar, viser nemlig, at de tistørste selskaber i S&P 500-indekset over perioden fra 1957 til i dag har givet et årligt afkast, der er 2,4 pct. lavere end afkastet på de resterende 493 aktier i indekset (der er 503 selskaber i S&P 500).

Figur 2: Relativt afkast mellem de ti største aktier og det resterende S&P 493-indeks
(når kurven falder (stiger), klarer de ti største aktier sig dårligere (bedre) end S&P493)

Note: S&P 493 er konstrueret som et ligevægtet indeks. Logaritmisk skala. Kilde: GMO. Vis mere

Især to faktorer kan forklare, at de største selskaber i indekset historisk har leveret et lavere afkast end det resterende indeks: de er ofte dyrere og kan have sværere ved at øge deres indtjening i samme tempo som det resterende marked. 

De største selskaber bliver nemligofte de største, fordi de bliver dyrere. Helt konkret handler de som regeltil højere P/E-multipler end det resterende marked. 

En høj værdisætning gør det vanskeligere, men bestemt ikke umuligt, at levere attraktive afkast fremadrettet. Den høje værdisætning kræver dog i endnu højere grad exceptionel vækst i virksomhedernes indtjening for at skabe attraktive afkast. 

Læs også: Økonom om regnskab fra chipgigant: Dette vil investorerne holde øje med

Problemet for store virksomheder er dog ofte, at de allerede har taget størstedelen af markedet og fuldt udnyttet stordriftsfordele med mere. 

Derfor kan det være svært for store virksomheder at opnå den krævede vækst i indtjeningen.

Historien giver altså The Magnificent 7 hårde odds for at levere bedre afkast end det resterende marked fremadrettet. 

En vigtig pointe, som graf 2 også viser, er, at der har været flere perioder, hvor de største selskaber har givet det bedste afkast – f.eks. fra 2013 og frem til i dag.

Historien gentages sjældent én til én

Historien kan være en god rettesnor for fremtiden, men som investor er der naturligvis flere ting at tage højde for. 

Flere af selskaberne i The Magnificent 7 har været store selskaber i en årrække og har alligevel formået at øge deres indtjening markant. Derfor er man selvfølgelig nødt til at forholde sig til, at det potentielt kan fortsætte. 

Læs også: Kunsten er at udvælge de rigtige aktier, siger strateg. Her er hans egen top 3

Flere af virksomhederne kan drage fordel af den store AI-bølge, og det kan være med til at løfte deres indtjening i fremtiden. 

Det har finansmarkedet også allerede taget med i sin nuværende vurdering af selskaberne.Grafen nedenfor viser, hvor meget hurtigere toplinjen er vokset og forventes at vokse for The Magnificent 7 set i forhold til resten af S&P 500 (S&P 496).

Figur 3: The Magnificent 7’s toplinje er vokset hurtigere end det resterende indeks

Figur 3: The Magnificent 7’s toplinje er vokset hurtigere end det resterende indeks Vis mere

Samtidig viser det sig, at det slet ikke er unormalt, at store dele af afkastet på det samlede aktiemarked skabes af ganske få virksomheder. 

Et studie af professor i finansiering Hendrik Bessembinder fra Arizona State University viser, at bare fem selskaber står bag 22 pct. af den samlede markedsværdistigning på aktiemarkedet mellem 1926 og 2017.

Læs også: Nye tal: Så meget betyder medicinalsektoren for dansk økonomi

Om The Magnificent 7 levererhøjere ellerlavere afkast end det resterende aktiemarked de næste par år, er vanskeligt at forudsige. 

Bruger man den lange historik som rettesnor, tyder det på, at de store aktier på længere sigt vil levere dårligere afkast end resten af markedet. 

Som argument for det modsattekan man fremhæve, at The Magnificent 7 indeholder en række ekstremt profitable selskaber, der kontrollerer en række centrale markeder i vækst. 

Det har de seneste år kostet dyrt ikke at have den slags aktier i porteføljen.

Hvad enten man hørertil dem, der mener, at historien har det med at gentage sig eller ej, er det dog værd at overveje, hvor stor en andel The

Magnificent 7 skal udgøre af ens portefølje. Spredning er ofte redning for investorer.

Har du for mange danske aktier eller for få teknologiaktier? Det kan du måske få svar på nu. Euroinvestor søger læsere, der vil dele sin portefølje med en af vores dygtige eksperter. Du kan stille spørgsmål og få en vurdering af din porteføljes sammensætning og råd til, hvordan du måske kan forbedre den for at få et højere afkast og mindre risiko. Skriv til os på redaktion@euroinvestor.dk.

Læs også: En ny virkelighed på markedet: Laveste niveau i månedsvis

Læs også: 'De har en næsten pletfri track-record'