Henter kommentarer

Maj Bank: Tænk langsigtet, når kursudsvingene er store


2022 har indtil videre budt på kraftige udsving i børskurserne.

I det store amerikanske aktieindeks S&P 500 har vi oplevet udsving i løbet af en handelsdag på mere end 4 pct., hvilket historisk kun er sket omkring 1 pct. af tiden. På enkeltaktieniveau har udsvingene været langt større.

De store kursudsving kan potentielt fortsætte resten af året. Det skyldes udsigten til en strammere pengepolitik, der har fået investorer til at bekymre sig om prissætningen på aktiemarkedet. Selvom udsvingene tager overskrifter, er det lige nu vigtigt som investor at tænke langsigtet.

Læs også: 'De blev så billige, at vi var nødt til at købe dem'

I kontrast til de seneste års imponerende aktieafkast har 2022 indtil videre budt på fald i flere ledende indeks. Faldene er kommet som en reaktion på udsigten til en langt strammere pengepolitik.

Stramningen er kommet tidligere end ventet med det formål at få styr på den høje inflation. Ud over at kursudviklingen har været negativ, har udsvingene ligeledes været større end normalt.

Læs også: Kommentar af Lars Seier Christensen: Forstå krypto og blockchain på et øjeblik

Et konkret eksempel er udviklingen i Snap Inc., selskabet bag Snapchat, der i sidste uge steg med næsten 60 pct. efter et stærkt regnskab – dagen forinden var selskabet faldet med mere end 20 pct. Dette er meget voldsomme kursudsving for en virksomhed med en markedsværdi på mere end 60 mia. dollar.

Ser man på S&P 500-indekset, har udsvingene i år også været større end normalt. Kursudsving kan måles ved hjælp af standardafvigelsen, der fortæller, hvor meget kursen har svinget i forhold til dens middelværdi.

Standardafvigelsen har i 2022 været 18 pct., hvilket er pænt over gennemsnittet mellem 2010 og 2020, som ligger på 14 pct. Stramningen af pengepolitikken, som har været den udløsende faktor, er et tema, der vil præge verdensøkonomien og finansmarkedet i resten af 2022, og derfor kan udsvingene på aktiemarkedet fortsætte resten af året.

Læs også: Nordea: Investorerne frygter ikke kun hans næste træk

Som investor er det i sådan en situation centralt at tænke langsigtet og følge den strategi, man har lagt på forhånd. Når der er turbulens på aktiemarkedet, kan det være fristende at sælge sine aktier og afvente yderligere fald.

Langt de fleste historiske analyser viser dog, at denne strategi leder til markant dårligere afkast for den gennemsnitlige investor. Bank of America lavede sidste år en analyse på S&P 500-data fra 1930 til 2020.

Her viste det sig, at hvis man missede de ti bedste dage på aktiemarkedet hvert årti, ville man blot have opnået et afkast på 28 pct. Havde man holdt aktierne i hele perioden, havde man fået et afkast på 17.715 pct. Analysen peger også på, at de bedste dage på aktiemarkedet ofte kommer umiddelbart efter store fald.

Historiske data viser samtidig, at man med en tilpas lang tidshorisont markant reducerer risikoen for at tabe penge. Er man kortsigtet og køber sine aktier med henblik på at sælge dem efter få måneder, har den historiske risiko for at tabe penge været høj.

Øger man sin tidshorisont til 10 år eller mere, er risikoen for tab næsten forsvundet – 3 pct. eller mindre. Aktieinvestering er en langsigtet disciplin, og du kommer ofte længst med at være tålmodig i perioder, hvor markedet svinger meget.

Læs også: Svensk storbank om falden himmelstormer: Vent med at handle aktien

Læs også: Se billedet: Verdens største diamant solgt for millionbeløb