Henter kommentarer

| Opdateret

Simon Richard Nielsen: Aktierne har forberedt en hel generation på dens første økonomiske krise


Dette er en kommentar. Euroinvestor har tilknyttet flere personer, der kommenterer de finansielle markeder. Kommentaren udtrykker alene skribentens holdning.

Unge i millennial-generationen kommer formentlig til at opleve en økonomisk lavkonjunktur for første gang i deres liv. Men de har længe kunnet se det komme, når de åbnede deres investeringsapp.

Generationen af unge i 20erne står med al sandsynlighed over for deres livs første økonomiske lavkonjunktur. De har aldrig oplevet lediggang eller faldende velstand. Men de har ved selvsyn set på deres handelsplatform, at der et eller andet galt.

En sjælden gang imellem står vi økonomisk set foran store og indgribende skift i konjunkturerne. I min egen levetid kan jeg tydeligt huske Finanskrisen i 2008-09, men også de tidlige 00ere og lige i starten af 1990erne.

Læs også: 'Forfærdelig følelse' er et godt tegn for tech

Meget tyder nu på, at generation Y – også kaldet millennial-generationen – står foran sin første rigtige lavkonjunktur. Det vrimler med definitioner på, hvornår den ene populærsociologiske generationsdefinition tager over fra den anden, så for at gøre det lidt nemmere: Jeg taler her om folk i 20erne og starten af 30erne.

Millennials har fået kastet mange prædikater på sig: De er digitalt indfødte, storforbrugere af sociale medier og kunne ikke drømme om en verden uden internettet.

Netop her i denne konjunkturelle brydningstid er der noget helt fjerde, der slår mig. De har aldrig oplevet et større samfundsøkonomisk tilbageslag. Ikke i Danmark i hvert fald.

Stigende velstand i fire årtier

Økonomiske historikere kalder tiden fra starten af 1980erne til i dag for »Den store moderation«. En uhørt lang periode, som helt strukturelt har været kendetegnet af stabil inflation og vækst samt faldende renter.

Bortset fra de konjunkturelle nedgange under finanskrisen og stagnationen fra 1987 til 1992 er velstanden steget og verden blevet et bedre sted at leve.

Særligt for millennials har livet været kendetegnet ved markant faldende ledighed. Jobmarkedet er noget, man shopper rundt på i jagten på højere løn og selvrealisering. Sådan skal det også være.

Læs også: Aktiechef advarer: Du risikerer en pinsel uden lige

En kommende periode med højere ledighed, faldende boligpriser og lavere realløn risikerer at komme som et chok. Helt usædvanligt har millennial-generationen nemlig end ikke oplevet et midlertidigt tilbageslag i økonomien.

Men lige så usædvanligt har den unge generation vendt op ned på den normale økonomiske livscyklus, der tilsiger, at vi mennesker starter livet uden gæld. Vi uddanner os, stifter familie og køber hus, og i denne fase stiger gælden eksplosivt – indtil vi relativt sent i arbejdslivet opnår en positiv nettoformue igen. Denne formue peaker, den dag vi går på pension, hvorefter den skrumper ind i takt med, at deres otium skal nydes.

Det usædvanlige består i, at millennials er kommet på aktiemarkedet. Og godt for det. Dels fordi renters-rente effekten betyder, at man bør starte så tidligt som muligt. Men også fordi aktiemarkedet for lang tid siden har forudset, at en økonomisk nedtur er under opsejling.

Millennials har sprængt rammerne for den økonomiske livscyklus. Enhver kan åbne sin Nordnet- eller Saxo Bank-konto og konstatere, at der er et eller andet helt galt.

Vi har ramt isbjerget

Aktiemarkedet er en såkaldt ledende indikator for økonomien. Tal for ledighed og vækst er historiske, og i en brydningstid, som den vi står i lige nu, er de stort set ubrugelige til at sige noget om konjunkturerne.

Aktiemarkedet startede allerede med at vise svaghedstegn i slutningen af 2021. Vi toppede helt tilbage i november sidste år. Status er lige nu, at vi er gået 20 procent tilbage i Danmark og godt 30 procent for teknologiaktierne på Wall Street.

Med andre ord: Aktiemarkedet har taget sorgerne på forskud. Og det er en indikator, vi skal tage alvorligt.

Læs også: Vil udnytte smerte og usikkerhed til at købe flere aktier nu

Når man ser på dansk økonomi lige nu, føles det som at være på tur på første klasse på Titanics jomfrurejse. Vi ved godt, den er gal – vi har ramt isbjerget. Men hold op, hvor har vi det godt her, inden nedturen rammer. For det gør den.

Men fat mod, vi havner altså ikke på bunden af havet, selvom masser af prognosemagere prædiker bål og brand lige nu. Efterspørgslen fra både husholdninger og stater vil være massiv i de kommende år. Blandt andet takket være den grønne omstilling, der kræver enorme investeringer i infrastruktur og nye energiforsyninger.

Meget kan man sige om millennials. Men det er næppe dem, der kommer til at bremse den udvikling. Fremtiden er grøn. Og meget, meget lys.

Læs også: 65 stærke udbytteaktier til børsstormen

Læs også: Nordea: Kursstigninger skjuler usikkerheden