Henter kommentarer

Hver tredje ejendomsvurdering er skæv


Hvad er boligen værd per 1. januar 2022?

Dét spørgsmål skulle de foreløbige ejendomsvurderinger, der udkom i sidste uge, gerne svare på, men mere end hver tredje vurdering rammer ved siden af.

Det skriver DR, som har gennemgået alle de 82.603 bolighandler, som er foregået et halvt år før 1. januar 2022 og et halvt år efter nytåret. Mediet har sammenlignet boligens salgspris med den ejendomsvurdering, som boligejerne har modtaget i sidste uge.

På den måde er boligens reelle markedspris, salgsprisen, holdt op mod, hvad Vurderingsstyrelsen mener, at boligen kunne blive solgt for.

Og konklusionen er, at Vurderingsstyrelsen og boligmarkedet tilsyneladende er ret uenige om boligernes værdi. Mere end hver tredje ejendomsvurdering, 35,1 pct., rammer nemlig skævt med over 20 pct. 

De 20 pct. er skattevæsenets egen målestok for, hvornår en vurdering er skæv.

I et skriftligt svar til DR oplyser Vurderingsstyrelsen, at de ikke kan genkende DR’s tal, fordi de bruger en anden opgørelsesmetode.

Som Euroinvestor tidligere har beskrevet, så har de nye ejendomsvurderinger skabt stor debat den seneste uge, fordi flere boligejere har oplevet fejl.

Blandt andet har en række boligejere oplevet, at ejendomsværdien, altså husets værdi lagt sammen med grundens værdi, er lavere end grundens værdi alene.

I kølvandet på vurderingerne har flere eksperter været ude med riven. En af dem er Mikkel Høegh, boligøkonom i Jyske Bank:

»Jeg må sige, at jeg allerede har set adskillelige eksempler, hvor man tænker, at det simpelthen ikke kan passe. Så når nu de er forsinkede, som de er, så kunne man godt have ønsket sig, at der trods alt var en vis kvalitetssikring,« sagde Mikkel Høegh i sidste uge til Euroinvestor.

Alle 1,7 mio. danske boligejere kan nu se den foreløbige ejendomsvurdering af deres bolig for 2022. Den er interessant, da den ligger til grund for, hvad man skal betale i boligskat fra 1. januar 2024.

Og som navnet afslører, er der tale om en midlertidig vurdering, som gælder indtil Vurderingsstyrelsen får udarbejdet den endelige 2022-vurdering. Lige nu ventes de endelige 2022-vurderinger at lande i løbet af 2025. Det er først når Vurderingsstyrelsen er færdige med de endelige 2022-vurderinger, at boligskatten genberegnes og efterreguleres samt at det vil være muligt for borgere at klage over deres vurdering.

Dermed står danske boligejere til at betale den forkerte skat i hele 2024, hvis der er fejl i deres foreløbige 2022-ejendomsvurdering.

Læs også: Boligøkonom om nye vurderinger: 'Det kan simpelthen ikke passe'

Læs også: Boligordbog: Det betyder alle boligøkonomibegreberne