Henter kommentarer

Boligøkonom om nye vurderinger: 'Det kan simpelthen ikke passe'


Interessen fra boligejerne overfor de nye ejendomsvurderinger, som er en konsekvens af den nye boligskattereform, er »helt enorm«. 

Derfor er det også ærgerligt at de foreløbige ejendomsvurderinger, som boligejerne kunne tilgå mandag aften, i nogle tilfælde indeholder fejl og bidrager til usikkerhed hos boligejerne. 

Det mener boligøkonom i Jyske Bank, Mikkel Høegh: 

»Boligejerne har brug for vished. Og derfor er det også på en eller anden måde lidt ærgerligt, at det er en foreløbig vurdering. For vi skal helt hen i 2025, før folk ved, hvad de rigtigt skal betale i skat. Det er lidt en underlig størrelse det her,« siger Mikkel Høegh. 

Læs også: Christian arbejdede 100 timer om ugen. Men ét øjeblik hos lægen ændrede alt

Boligejerne skal nemlig betale skat efter den foreløbige vurdering i 2024 uden muligheden for at klage over vurderingen – også selvom den nye ejendomsvurdering kan være fejlagtig. Den endelige ejendomsvurdering – og dermed det korrekte skattegrundlag ventes nemlig først at lande i 2025. Og det mener økonomen er »synd« for landets boligejere, eftersom de har vist stor interesse i området:

»Jeg må sige, at jeg allerede har set adskillelige eksempler hvor man tænker, at det simpelthen ikke kan passe. Så når nu de er forsinkede, som de er, så kunne man godt have ønsket sig, at der trods alt var en vis kvalitetssikring,« siger Mikkel Høegh til Euroinvestor. 

Læs også: 4 mulige vinderaktier: Kendt aktie har en 'helt ufattelig lav værdiansættelse'

Alle 1,7 mio. danske boligejere kan nu se den foreløbige ejendomsvurdering af deres bolig for 2022. Den er interessant, da den ligger til grund for, hvad man skal betale i boligskat fra 1. januar 2024.

Og som navnet afslører, er der tale om en midlertidig vurdering, som gælder indtil Vurderingsstyrelsen får udarbejdet den endelige 2022-vurdering. Lige nu ventes de endelige 2022-vurderinger at lande i løbet af 2025. Det er først når Vurderingsstyrelsen er færdige med de endelige 2022-vurderinger, at boligskatten genberegnes og efterreguleres samt at det vil være muligt for borgere at klage over deres vurdering. 

Dermed står danske boligejere til at betale den forkerte skat i hele 2024, hvis der er fejl i deres foreløbige 2022-ejendomsvurdering.

Hvilken situation stiller det her boligejerne i? Skaber det mere eller mindre usikkerhed?
»Tanken var jo, at man skulle skabe mere ro, ved at give boligejerne en foreløbig vurdering, så de fik en idé om hvad det skal koste. Men problemet er jo, at man faktisk først i 2025 får at vide, hvad det egentlig koster. Og derfor er vi jo i en situation, hvor der hersker rigtig stor forvirring derude. Og min vurdering er, at det er lige før det her skaber mere usikkerhed, end det skaber sikkerhed,« siger Mikkel Høegh. 

Så tænker du, at de skulle have ventet?
»Ja for det ser ud til, at nogle af de helt skøre vurderinger er sluppet igennem. Og så tror jeg, at man havde været bedre stillet med, at vente frem for at gå i gang – koste hvad det vil,« siger Mikkel Høegh og tilføjer:

Læs også: Aktiechef ser usund, unormal og skrøbelig situation i markedet: Sådan vil han tackle det

»Jeg har set flere eksempler hvor ejendomsværdien, altså husets værdi lagt sammen med grundens værdi, er lavere end grundens værdi alene. Og det skal godt nok være nogle dårlige ejendomme, hvis det er tilfældet. Så sådan nogle helt åbenlyse fejl, som eksempelvis hvor kvadratmeterprisen på en pågældende bygning også er nede i nogle få kroner. Så tænker man bare, at det simpelthen ikke kan være rigtigt,« siger Mikkel Høegh.

Så må der være tale om et rigtigt håndværkertilbud?
»Ja det må man sige. Teoretisk set kan det jo godt lade sig gøre, at en grund er mere værd uden en bygning på. Men så skal det godt nok være en ejendom i dårlig stand,« fortæller økonomen.

Mikkel Høegh påpeger dog, at fire ud af fem boligejere vil kunne se frem til en skattelettelse, når det nye boligskattesystem er endeligt indført. 

»Så når den værste tvivl har lagt sig, så burde det nye boligskattesystem faktisk virke positivt på store dele af boligmarkedet. Der hvor det kommer til at påvirke markedet negativt, vil være på ejerlejligheder og liebhaverboliger, som bliver dyrere fremadrettet,« siger han. 

Du kan se din foreløbige ejendomsvurdering hos Vurderingsportalen her